Ви тут:
Суспільство 

3 грудня – день Прокла: народні прикмети

У суботу, 3 грудня, відзначають день Прокла, який за життя своєю молитвою врятував під час землетрусу ціле місто.

Він жив приблизно в V столітті і служив єпископом в Константинополі. Богослов’я він навчався у самого Іоанна Златоуста. Отримав досить хороший обсяг знань в області Священного писання, а також опанував ораторським мистецтвом, що і дозволило йому проповідувати християнство. Відомо, що саме Прокл став свідком явища апостола Павла Іоанну. Уже після смерті останнього Прокл займає пост єпископа. У цьому сані він активно проповідував, всіляко викриваючи єресь і язичництво. Крім цього, Прокл дбав про знедолених і прославився численними чудесами. Так, в період патріаршества Прокла сталося руйнівний землетрус, і місцеві жителі разом з Проклом вийшли на вулицю, щоб политись. Під час молитви маленький хлопчик був підняти на небо, після чого повернувся цілим і неушкодженим, розповівши, що чув спів ангелів. Слова хлопчика повторили люди – і землетрусу більше не відбувалося. Після цього багато хто звернувся до віри.

Іменини відзначають Олександр, Олексій, Анатолій, Ганна, Арсеній, Василь, Володимир, Григорій, Омелян, Іван, Іларіон, Йосип, Ісакій, Макар, Микола, Прокл, Тетяна.

У день Прокла було заведено проклинати погань. Люди вірили, що завдяки цьому нечиста сила не зможе завдати шкоди, бо не вийде з-під землі, де ховається всю зиму від морозів.

Якщо вам необхідно відправитися в далеку дорогу, то цей день не підійде, краще перенести поїздку. Також цього дня не можна не сваритися з оточуючими, навпаки – будьте доброзичливими і привітними.

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день: пір’яні хмари пливуть один за одним – наближається хуртовина; пішов дощ – і в третій день літа теж буде лити; снігурі щуляться – до хуртовини.

Взагалі, яким буде цей день, то таким буде й червень, тож спостерігали мало не погодинно.

Цей день в історії

1722 – народився Григорій Сковорода, видатний український просвітитель, поет та мандрівний філософ;

1932 – Постановою Ради Народних Комісарів УРСР заборонено торгівлю м’ясом та худобою в областях України, що ухиляються від виконання плану заготівлі м’яса;

1992 – Генеральна Асамблея ООН проголосила цей день Міжнародним днем інвалідів;

2004 – Верховний Суд України ухвалив рішення, згідно з яким результати виборів Президента України 21 листопада 2004 року визнавалися сфальшованими.

Перейти до вмісту