Як зберігати їжу з дотриманням температурних режимів у разі вимкнення світла
Відключення електропостачання в оселях може вплинути на безпечність та якість їжі в процесі їх виробництва та зберігання.
Як правильно зберігати харчі, аби вони не зіпсувались радять у Головному управлінні Держпродспоживслужби у Полтавській області.
Продуктовим магазинам, мережам супермаркетів тощо рекомендується мати в розпорядженні додаткове автономне джерело безперебійного електричного струму. Наприклад, генератор, сонячну чи акумуляторну батарею.
Необхідно уникати сумісного зберігання наступних категорій продуктів:
- продукти, які потребують та не потребують низьких температур зберігання та холодильного обладнання;
- продукти, які передають вологу, та які можуть її поглинати;
- продукти, які мають специфічні та сильні запахи, та які можуть їх поглинати;
- продукти, які не можуть сусідити з жодним іншим товаром;
- продукти герметично запаковані та відкриті.
Приклади:
- окремі молочні продукти (морозиво, масло солодковершкове, маргарин, спред) потребують низьких температур зберігання та холодильного обладнання, тоді як рослинна олія – не потребує;
- продукція з сильним запахом (риба охолоджена / морожена, готова рибна продукція – риба копчена, пряна, солена, морепродукти) не може поєднуватися з іншими, які можуть вбирати запахи, особливо без герметичного пакування, наприклад, хліб або сири;
- яйця не можуть розташовуватися поруч із відкритою продукцією, без пакування;
- сире м’ясо та м’ясопродукти повинні розміщуватись окремо, без сусідів. Також не можна розташовувати по сусідству з ковбасними, кулінарними виробами та іншими ваговими нефасованими харчовими продуктами;
- кондитерська продукція (торти, кремові тістечка, рулети) також зберігаються відокремлено та за умов дотримання відповідних температурних режимів.
За умов короткочасного вимушеного зберігання та при дотриманні визначених виробником температурних режимів, зазначених на маркуванні, допускається сумісне зберігання герметично упакованих продуктів:
- молочна продукція, сири, ковбасні та копчені вироби;
- молочна продукція, яйця курячі;
- м’ясо, м’ясна продукція, субпродукти морожені, напівфабрикати морожені (пельмені, вареники, млинці, котлети, нагетси, овочі фаршировані і т.п.);
- фасовані морожені овочі та фрукти, морозиво, масло солодковершкове, маргарин, спред.
Алкогольні та безалкогольні напої дозволяється зберігати та реалізовувати без холодильного обладнання лише за умов суворого дотримання визначених виробником температурних режимів зберігання, зазначених на етикетках.
Фото: Держпродспоживслужба