Ви тут:
Суспільство Україна 

Від початку повномасштабної війни в Україні загинуло 43 медійника, – НСЖУ

2 листопада, відзначається Міжнародний день припинення безкарності за злочини проти журналістів. НСЖУ закликає міжнародну спільноту докладати всіх зусиль, аби покарати росію за злочини проти медіапрацівників.

Про це повідомляє Національна спілка журналістів України.

Росію має бути притягнуто до відповідальності за воєнні злочини, кровопролиття і загибель десятків тисяч людей, зокрема й журналістів та інших працівників ЗМІ, спричинену її вторгненням на територію України”, – наголошують в НСЖУ.

Від початку повномасштабного вторгнення рф на територію України окупанти вбили щонайменше 43 медійників. За верифікованими даними НСЖУ, серед загиблих – 8 журналістів, які виконували професійні обов’язки; 13 медійників – цивільних жертв; 22 представників ЗМІ, які мобілізувалися для захисту України у лавах Сил оборони України.

Міжнародна федерація журналістів, до якої входить і НСЖУ, закликає уряди в усьому світі, журналістів і медіагрупи підтримати схвалення нової Міжнародної Конвенції про безпеку та незалежність журналістів та інших медіапрофесіоналів. 

«Завдяки журналістам світ знає правду про жахи війни. Але журналіст – не мішень! Ми вимагаємо безпеки та захисту прав журналістів на прифронтових територіях. Ось чому нам потрібна міжнародна Конвенція про безпеку журналістів. Журналісти – важливі! Важливі тому, що важлива правда, яка без журналістів і засобів масової інформації залишається прихованою від людей. Право на журналістську професію має бути забезпечене навіть під час війни!», – наголошує голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко.

У повідомленні зазначають, що в Конвенції ООН про безпеку та незалежність журналістів та інших медіапрофесіоналів окремий розділ присвячено правам медійників, які висвітлюють військові конфлікти та війни.

Зокрема, в документі наголошено, що держави-учасниці збройного конфлікту мають поважати професійну незалежність і права журналістів та інших працівників ЗМІ. Держави-учасниці збройного конфлікту зобов’язуються створити на законодавчому рівні і забезпечувати імплементацію безпечного та сприятливого середовища для того, щоб журналісти та інші працівники ЗМІ могли виконувати свою роботу без неправомірного втручання третіх сторін. Усі сторони збройного конфлікту повинні робити все можливе, щоб запобігти порушенням міжнародного гуманітарного права, спрямованим проти журналістів та інших працівників ЗМІ.

фото: НСЖУ

Перейти до вмісту