Ви тут:
Медицина Прес-релізи Суспільство 

Цукровий діабет: що варто знати та як убергетися

З 12 по 17 листопада – Всесвітній тиждень боротьби з діабетом. Кожна десята людина у світі хворіє на цукровий діабет. Щороку ця цифра зростає – це офіційні дані Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ).

Діабет – це хронічне захворювання, при якому підшлункова залоза не виробляє достатньої кількості інсуліну або ж організм не може ефективно використовувати вироблений інсулін. Хвороба й досі залишається однією з найбільш актуальних медико-соціальних проблем суспільства та є однією з провідних причин передчасної захворюваності і смертності, оскільки часто призводить до ампутації кінцівок, втрати зору, ниркової недостатності і провокує серцево-судинні захворювання.

Більше 400 мільйонів людей живуть з діабетом по всьому світу та прогнозується, що поширеність зростатиме й надалі. В Україні за останні 10 років вона зросла наполовину. Інсулінозалежний діабет (І типу) складає 6,5% усіх випадків захворювання. Майже 3% первинної інвалідності дорослого населення в України є наслідком захворювання на діабет.

В результаті неконтрольованого діабету виникає гіперглікемія (підвищення рівня глюкози в сироватці крові), що призводить до ураження багатьох систем організму, особливо нервової та кровоносної. До початку ХХ століття цукровий діабет був смертельним вироком, адже ефективного лікування не існувало. Сто років тому, у 1921 році, канадські вчені Фредерік Бантінг та Чарльз Бест виділили інсулін з підшлункової залози собак, а згодом й інших тварин. А вже наступного року перший пацієнт отримав ін'єкцію інсуліну тваринного походження. З роками вчені знайшли способи як зробити життя пацієнтів з цукровим діабетом простішим, а лікування – ефективнішим. У 1976 році вчені синтезували людський інсулін, що замінив використання тваринного інсуліну. Для зручності пацієнтів поступово розробили тест-смужки, індивідуальні глюкометри та шприц-ручки. На початку 2000-их з’явилися аналогові інсуліни, які є безпечнішими для пацієнтів на шляху досягнення компенсації ЦД, адже знижують ризик виникнення гіпоглікемій. Деякі сучасні аналогові інсуліни дозволяють робити ін’єкцію лише раз на добу, що є зручним для активних людей, які хочуть досягнути компенсації ЦД (коли рівень глікованого гемоглобіну становить ≤7%) та водночас жити повноцінним життям, не залежати від графіка прийому препарату протягом дня.

Основні симптоми цукрового діабету:

 надмірне сечовиділення;

 спрага;

 постійне відчуття голоду;

 втрата ваги;

 стомленість;

 погіршення зору.

Розрізняють декілька типів діабету

Діабет І типу (або ж інсулінозалежний) – характеризується недостатнім виробленням інсуліну. Причини виникнення недостатньо вивчені, тому запобігти захворюванню практично неможливо.

Діабет ІІ типу (інсулінонезалежний) – виникає через неефективне використання інсуліну організмом. Більшість випадків діабету цього типу пов’язані з надлишком ваги та браком фізичної активності. Гестаційний діабет розвивається у жінок під час вагітності й характеризується підвищенням рівня цукру у крові. При цьому типі діабету виникає висока ймовірність ускладнень під час вагітності та пологів.

Ризики й ускладнення

Часто неефективне лікування цукрового діабету призводить до важких ускладнень – погіршення зору, серцево-судинних захворювань, ретинопатії, синдрому діабетичної стопи. Основне ускладнення ЦД у пацієнтів в Україні – ампутація кінцівок. Лише уявіть – кожні 40 секунд у світі виконується ампутація нижньої кінцівки з причини ЦД.

Дорослі люди з діабетом мають ризик розвитку інфаркту та інсульту у 2-3 вищий за інших. Загальний ризик смерті серед людей, хворих на діабет, як мінімум удвічі більший за людей того ж віку, які не хворіють на діабет. 6,2% cмертей у світі пов’язано з діабетом.

Зниження кровотоку через уражені судини в поєднанні з ураженням нервових закінчень значно підвищує ризик виникнення виразок на ногах, їх інфікування та в кінцевому результаті – ампутації.

Ураження сітківки очей – діабетична ретинопатія виникає внаслідок  ураження дрібних кровоносних судин та є причиною 1% випадків сліпоти. Діабет є основною причиною ниркової недостатності. Людям із цукровим діабетом І типу потрібна щоденна інсулінотерапія, регулярний моніторинг глюкози у крові, здорова дієта і здоровий спосіб життя, щоб ефективно управляти своїм станом і затримати або уникнути 
багатьох ускладнень, які зумовлює діабет.

Наріжним каменем діабету ІІ типу є здорова дієта, збільшення фізичної активності та підтримання здорової ваги тіла. Для контролю рівня глюкози у крові також часто призначають пероральні препарати й інсулін.

Профілактика діабету ІІ типу полягає у простих заходах із підтримання здорового способу життя:

 досягнути нормальної ваги тіла та підтримувати її;

 бути фізично активним та приділяти не менше 150 хвилин на тиждень регулярній фізичній активності;

 дотримуватись здорового харчування та зменшувати кількість цукру та насичених жирів;

 утримуватись від паління та зловживання алколем.

Діабет є хронічним прогресуючим захворюванням, але люди з діабетом можуть прожити повноцінне довге життя завдяки вчасно розпочатомулікуванню.

Оксана Кияшко, лікар-ендокринолог КП «3-я МКП ПМР»

Перейти до вмісту