Ви тут:
Медицина Прес-релізи Суспільство 

Що таке антибіотики, їх класифікація, призначення та застосування

Щороку з 12 по 18 листопада у світі проводять Тиждень правильного використання антибіотиків. Антибіотики – важливий інструмент в боротьбі з бактеріями. Проте їхнє неправильне використання може призвести до протилежного ефекту.

Антибіотики – препарати, які, безсумнівно, ефективні при лікуванні інфекцій бактеріальної етіології. У той самий час, за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), стійкість до антибіотиків вважається однією з основних загроз для здоров’я населення. Це явище недооцінюється не тільки пацієнтами, але й лікарями, що може мати глобальні наслідки, зокрема, і у вигляді підвищеної смертності
через несерйозні інфекції.

Так «хто» ж такий антибіотик – рятувальник або лиходій? В яких випадках він дійсно потрібен, а в яких допомогти не зможе? Що таке антибіотики? Для чого їх призначають?

Антибіотики – це речовини, які використовуються для лікування інфекцій, викликаних патогенними мікроорганізмами. Це з’єднання часто природного походження (виробляються певними бактеріями, грибами) або синтетичного (не мають природного аналогу). Основне завдання антибіотиків – придушити зростання хвороботворних бактерій і, відповідно, допомогти організму позбавитися інфекційного захворювання. Примітно і те, що деякі антибіотики мають протигрибковий ефект, проте не існує антибіотика, який працює проти вірусів.

Класифікація антибіотиків

За характером впливу на бактеріальну клітину антибіотики поділяються на:

За механізмом дії:

а) зупиняють синтез клітинної стінки мікроорганізмів (β-лактами, ванкоміцин);

б) порушують функцію клітинних мембран (поліміксини, протигрибкові, аміноглікозиди, циклічні ліпопептиди);

в) пригнічують синтез білка і нуклеїнових кислот (тетрацикліни, макроліди, лінкозаміди, аміноглікозиди, оксазолідинони);

г) пригнічують РНК-полімеразу (ансомакроліди).

Правила прийому антиботиків

1) Приймати антибактеріальні препарати тільки за призначенням лікаря. Безконтрольний прийом антибіотиків сприяє підвищенню рівня  резистентності (стійкості) бактерій до них, як в конкретного пацієнта, так і у суспільстві. Це в майбутньому може спричинити величезну проблему для лікування захворювань, які спричинені бактеріальними інфекціями.

2) Призначаються антибіотики лише в тому випадку, коли без них неможливо обійтись.

3) Антибіотики приймаються строго дотримуючись інструкції, де вказана кратність прийому препарата на добу. При недотриманні цього правила в крові може досягатись недостатня концентрація препарата, для елімінації (знешкодження) збудника, або навпаки, токсичні концентрації препарату для організму пацієнта, що може значно погіршити стан та викликати незворотні зміни в організмі, що можуть загрожувати життю.

4) Тривалість курсу антибіотикотерапії визначає лише лікар. Покращення загального самопочуття пацієнта не є показом до відміни антибіотика, так як це не означає повного знешкодження хвороботворних
бактерій, а лише на ефективність препарату. Лише лікар, враховуючи стан пацієнта може коректувати призначення. В іншому випадку можливе погіршення стану через певний час, що може змусити призначити новий курс антибактеріальної терапії.

5) При погіршенні стану пацієнта під час прийому антибіотика необхідно негайно звернутись до лікаря. Можливі причини: токсичний вплив антибіотика, резистентна мікрофлора, що спричинила захворювання, алергічні реакції, загострення супутніх захворювань.

6) Ефективність антибіотика оцінюється через 72 години після початку прийому, при збереженні симптоматики необхідно обов’язково  проконсультуватись у лікаря на рахунок корекції лікування.

7) Антибіотики застосовуються врахоуючи особливості прийому які  прописані в інструкції, ці правила пов’язані із можливим погіршенням всмоктування препарату, зниженням концентрації антибіотика в крові, або взаємодії з іншими ліками які можуть посилювати токсичність антибіотика, або спричиняти іншу негативну дію.

8) Слід обов’язково враховувати наявні хронічні захворювання при призначенні курсу антибіотикотерапії, вік пацієнта, масу. Наприклад, при порушенні роботи печінки та нирок, порушується швидкість виведення препарату, що може спричинити до надмірного накопичення в організмі ліків та їх значного токсичного впливу.

9) Не можна одночасно вживати противірусні та антибактеріальні препарати, або антибіотики із протигрибковими, що токсично впливає на печінку та інші органи і може призвести до отруєння і важких станів.

10) Алкоголь може впливати, як на активність, так і на метаболізм антибіотиків впливаючи на активність ферментів печінки, що розщеплюють антибіотики. Деякі антибіотики взаємодіють з алкоголем, що може призвести до значного зниження ефективності антибіотика, так і до виражених побічних ефектів та отруєння.

11) Обов’язково перед початком курсу антибіотикотерапії ознайомтесь в анотації до препарату з можливими побічними діями, які може спричинити антибіотик. При появі вказаних симптомів обов'язково повідомте про них лікуючого лікаря.

12) Важливо достатньо вживати рідини під час прийому антибіотиків. Це сприятиме виведенню токсинів, які у великій кількості виділяються в кров як живими бактеріями, так і при при їх масовому руйнуванні (друга – третя доба від початку прийому антибактеріальних препаратів бактеріолітичної дії) . При недостатній регідратації може виникнути значна інтоксикація організму, що призводить до погіршення самопочуття хворого, підвищення температури до 39.0 С і вище. Цей стан помилково може розцінюватись як неефективність антибіотикотерапії і призвести до помилкової корекції лікування.

Лікуючий лікар, призначаючи курс лікування, має враховувати всі особливості перебігу захворювання конкретного пацієнта, супутні захворювання, можливість розвитку алергічних реакцій, побічної дії препаратів та їх взаємодії між собою. Оцінює загальний стан пацієнта та результати лабораторних обстежень опираючись на доказову медицину та власний досвід у лікуванні данної паталогії. При виникненні нових симптомів, або погіршенні самопочуття слід негайно повідомляти свого лікаря. Це дасть можливість не втратити час, правильно оцінити ситуацію, скоректувати лікування, що сприятиме швидкому видужанню.

Олександр Шкарьов, лікар загальної практики -сімейний лікар КНП “Центр ПМСД м.Горішні Плавні”

Перейти до вмісту