Ви тут:
Анонс Культура Оголошення Полтавщина Суспільство 

Полтавців запрошують на вечір пам’яті письменника Володимира Ковпака

25 листопада о 14.00 видавництво “Дивосвіт” та літературно-меморіальний музей В. Г. Короленка запрошують на вечір пам’яті талановитого письменника, публіциста і лікаря Володимира Ковпака (21.03.1951 – 23.11.2020), автора низки художньо-краєзнавчих видань, в яких він через призму художнього слова досліджував історію рідного краю, зокрема Келеберди, де жив останні роки.

Як розповіла видавчиня Ганна Грибан, він був постійним замовником видавництва “Дивосвіт”, тут видав найбільш знакові свої книжки.

“Познайомила мене з ним Галина Василівна Вовченко, котра вважала, що творичість Володимира Ковпака має зацікавити мене, як художника теж. Так і сталося, я проілюструвала кілька його книжок, намалювала обкладинку до повісті “Келебердянський вій”. Пана Володимира з видавництвом пов’язували не лише видавничі проекти, а й щира дружба. Скільки прекрасних світлих спогадів, залишилося про ті часи, коли ми мали щастя гостювати у нього в Келеберді, зазвичай це відбувалося на Великдень. У нього на гостинах перебував, мабуть, увесь полтавський літературний бомонд”, – пригадала Ганна Грибан.

Письменник мав широкий діапазон інтересів і уподобань, з ним завжди було цікаво спілкуватися, його вирізняли креативність, гарне почуття гумору і вміння переповідати різні мисливсько-рибальскі історії, бо був завзятим мисливцем і рибалкою, а також доброю, делікатною, інтелігентною людиною.

“Все почалося з дитинства: літературна праця зацікавила обдарованого хлопця ще в юності, захотілося викласти свої почуття, емоції та спостереження на папері. Почав з віршів. Та згодом зрозумів, що це не його. Тому вирішив спробувати себе у прозі. Спочатку були невеличкі оповіданнях, нариси, есе. Згодом публікацій у науково-популярних виданнях України, у всеукраїнському збірнику «Славлю свою професію» (2005), збірнику «Калинове гроно» (антологія прози і драматургії полтавських літераторів ХХ століття, (2006)”, – додала Ганна Грибан.

У 2002 році у видавництві «Полтавський літератор» вийшла перша книга Володимира Ковпака “А ви бачили, як сходить сонце”. Історична повість “Отаман Леонтій Свічка” побачила світ у цьому ж видавництві у 2003 році. Потім одна за одної з’явилися: “Гіппократові заручники”(2004), “Келебердянський вій”, (2005), “З пітьми віків” (2006). А”Тінь гетьмана” (2008), “Перекотидоля” (2010), «Фатум”(2011) і “У всякого своя доля”(2018) – видані вже у видавництві “Дивосвіт”.

Володимир Васильович Ковпак був членом Полтавської спілки літераторів, дипломантом літературно-мистецької премії імені Володимира Малика, лауреатом літературної премії імені Леоніда Бразова, лауреатом всеукраїнської премії імені Михайла Чабанівського, лауреатом літературної премії імені Самійла Величка, лауреатом міжнародної премії фундації Вільного Українського Університету (Нью-Йорк, США) та фонду Воляників-Швабінських. Книга “У всякого своя доля” стала лауреатом обласного конкурсу «Краща книга Полтавщини» в номінації «Краще прозаїчне видання».

У нього було безліч задумок і планів, мріяв видати книгу, присвячену історії медицини Горішніх Плавнів, мав багато напрацювань, та не судилося. Вечір пам’яті відбудеться 25 листопада о 14.00 у літературно-меморіальному музеї В. Г. Короленка (вул. Корорленка, 1).

Марія Бойко

Фото: Ганна Грибан

Перейти до вмісту