Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Пішов з життя професор Полтавського медуніверситету Олександр Катрушов

Передчасно відійшов у вічність завідувач кафедри гігієни та екології, професор, доктор медичних наук Олександр Васильович Катрушов.

Про це повідомили на фейсбук-сторінці ПДМУ. 

Професор Олександр Катрушов, у минулому випускник стоматологічного факультету Полтавського медичного стоматологічного інституту, свою трудову діяльність розпочав лікарем-ординатором стаціонару щелепно-лицьової хірургії Вінницької обласної клінічної лікарні ім. М. І. Пирогова.

У 1977 році доля привела молодого спеціаліста на науково-педагогічні терени Полтавського медичного стоматологічного інституту, де він працював спочатку старшим лаборантом кафедри нервових хвороб, а згодом асистентом кафедри гігієни.

Хист науковця Олександр Васильович реалізував, керуючи Центральною науково-дослідною лабораторією ПДМСІ.
З 1994 по 1996 рік був керівником Проєкту, що отримав грант МОЗ України.

Не зупинився Олександр Васильович на досягнутому і захистив у 1995 році докторську дисертацію на тему: «Використання нових органоспецифічних поліпептидних препаратів для експериментальної терапії патологій, викликаних пошкоджуючими факторами навколишнього середовища», на спеціальний Раді при Інституті фармакології та токсикології АМН України (м. Київ).

З 1996 року – професор. Під його керівництвом захищено 12 кандидатських дисертацій. Наукові інтереси професора охоплювали великий простір медичного пошуку. 

Наукові дослідження знайшли віддзеркалення у численних друкованих роботах, патентах України, монографіях навчальних посібниках та багатьох інших наукових та методичних працях. Олександр Васильович був головою наукового товариства гігієністів Полтавської області, спрямовував його діяльність на підвищення теоретичного і професійного рівня працівників профілактичної медицини та розвитку вітчизняної гігієнічної науки.

“З 1997 року очолював кафедру загальної гігієни і екології. За останні роки назва кафедри змінювалася багато разів, а от серце кафедри, її очільник, мав незмінний талант педагога, досконалий розум науковця, добре серце і напрочуд гарну вдачу. Він завжди пліч-о-пліч був разом зі своїми колегами і студентами, продовжував найкращі традиції творчої праці та успішного виховання майбутніх лікарів.”, – пишуть в медуніверситеті. 

Прощання з професором Катрушовим Олександром відбудеться 8 листопада в залі прощань паталогоанатомічного бюро обласної лікарні о 12.00.

Перейти до вмісту