Ви тут:
Кримінал Суспільство Україна 

На Харківщині СБУ затримала “посадовця” колишньої окупаційної адміністрації Балаклії

Служба безпеки викрила ще одного колаборанта в результаті стабілізаційних заходів у звільнених районах Харківської області. Під час захоплення Балаклії він добровільно вступив до лав тимчасової окупаційної адміністрації, де його призначили “помічником начальника управління тимчасової цивільної адміністрації м. Балаклія”.

Про це повідомили у Службі безпеки України.

Перебуваючи на “посаді”, зловмисник сприяв примусовій “перереєстрації” роботи місцевого бізнесу на користь країни-агресора. Для цього проводив колективні “збори” підприємців, на яких закликав перелаштовувати свою господарську діяльність під потреби рф і перераховувати “податки” до її бюджету.

Серед основних завдань, які він визначав перед представниками малого і середнього бізнесу, було наповнення продовольством оптових складів, а також давав вказівки щодо товарів та послуг, які дозволено реалізовувати на території міста.

У разі незгоди колаборант застосовував обмеження на комерційну діяльність у вигляді заборони на реалізацію окремих товарів і послуг.

За даними слідства, ворожим поплічником є місцевий житель, який на початку травня пішов на співпрацю з агресором. Щоб засвідчити їм свою прихильність, він уклав з керівництвом окупаційного органу “трудовой договор”. Після звільнення міста зловмисник намагався “загубитись” серед мешканців району, щоб уникнути правосуддя. Утім, співробітники Служби безпеки встановили його місцезнаходження, задокументували злочинні дії та затримали.

Читайте також: На деокупованих територіях Харківщини затримали 19 зрадників, – ДБР

Наразі фігуранту повідомлено про підозру за ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України. Вирішується питання щодо обрання міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Заходи із викриття правопорушень проводили співробітники СБУ Харківської області спільно з Національною поліцією за процесуального керівництва Ізюмської окружної прокуратури.

Фото: СБУ

Перейти до вмісту