Ви тут:
Культура Полтавщина Суспільство 

МістоХаб представив у Полтаві виставку до ювілею Григорія Сковороди

МістоХаб представив у Полтаві черговий цікавий концептуальний проєкт – виставку “Проти течії” до 300-річчя Григорія Сковороди. Подія зібрала чимало поціновувачів живопису, адже виставковий майданчик МістоХабу вже став трендовим місцем, яке має постійно зростаючу інтелектуальну аудиторію.

“Сьогодні, коли постійно точаться суперечки з приводу різних суспільно відомих особистостей, що пов’язані з нашої країною, на рахунок їх відношення до російської імперії або радянської влади, ми не можемо не згадати нашого видатного земляка, миролюбного, невловимого світом, мандрівного філософа Григорія Савича Сковороду. Дивна, глибока і водночас гармонійна особистість Сковороди завжди приваблювала мислителів і художників. Його постать і зараз не втрачає для нас актуальності. Ця виставка з нагоди 300 річчя з Дня Народження Григорія Савича, націлена допомогти глядачам відчути глибину і гармонію душі цієї прекрасної людини. Але це також спроба нагадати про те, що сам філософ наголошував на необхідності присутності куражу у житті людини, який є рушійною силою творчості. Мистецькі твори, що представлені на виставці, закликають глядачів зануритись у образи і спробувати уявити, який же він, цей далекий у часі філософ, що ходив такими близькими усім нам стежками”, – розмірковує кураторка проєкту Аліна Бушер.

До ювілейної експозиції увійшли роботи художників Олексія Нечипоренка, Олени Зозулі, Максима Юхна, Людмили Санік, Ігоря Лотиша та Едуарда Трирога.

“Григорій Сковорода, як на мене, дуже цікава особистість. Про таких людей кажуть, що він в тім’я Боженькою поцілований. Дуже освічений для того часу, працелюбний інтелектуал, маючий свою точку зору на довкілля. Йому притаманне велике бажання вирватися з провінції до великого світу, але не ставши там заручником модних віянь, ввібравши найкраще з побаченого, Григорій повертається в рідні пенати, щоб прийняти на себе нелегкий обов’язок нести просвіту до людей, як в свій час Сократ. Григорій Савич знаходиться в списку 100 найвеличніших філософів світу, котрі забезпечили могутній вектор розвитку культурної та філософської думки на багато століть! Зверніть увагу на аверс п’ятисотенної купюри, на якому розміщений малюнок Григорія Сковороди. Фонтан наповнює різними за обсягом струмочками різні по товщині горловин судини. Вінчає це зображення вкрай недвозначна фраза того ж Сковороди: “Нерівна всім рівність. Ллється з різних трубок, різні струми, в різне”. На купюрі найбільшого номіналу гранично відверто явлений принцип розподілу фінансових ресурсів України: нерівна всім рівність. Тобто одним дістаються великі потоки, а іншим – маленькі струмочки, що утворюють видимість рівності. Мені дуже імпонує філософія Сковороди, відношення до “сильних світу цього”, вірність собі, своєї концепції життя. Тому я взяв участь у виставках, присвячених Сковороді, де намагався зобразити Людину з великої літери та Педагога, як сучасника всіх культурних людей, а не приймати участь в створенні нового кумира”, – розповів про власну мотивацію до участі у проєкті полтавський лікар і митець Ігор Лотиш.

Також на відкритті гості переглянули музичний короткометражний фільм про Григорія Савича Сковороду режисера Олексія Нечипоренка, ролі в якому виконувала творча молодь Полтави, а також актриса Полтавського академічного українського музичного-драматичного театру імені М.В. Гоголя — Олександра Галатченко.

Дати та час можливих відвідин виставки можна дізнатись в менеджера МІСТОХАБ за номером телефону: +38 (063) 290 04 22 або +38 (096) 728 40 71.

Марія Бойко

Фото: Ігор Лотиш

Перейти до вмісту