Ви тут:
Культура Полтавщина Суспільство 

“Григорій Савич Сковорода: слово і мистецтво”: у Полтаві презентували виставку літографій українських художників

22 листопада у Полтавської обласної філармонії презентували виставку літографій українських художників “Григорій Савич Сковорода: слово і мистецтво” у межах відзначення 300-річного ювілею Григорія Сковороди на Полтавщині.

Відвідала його заступник начальника Полтавської ОВА Катерина Рижеченко, повідомили у Полтавській ОВА.

“Дякуючи нашим захисникам, ми розпочали серію заходів, присвячених до 300-річчя від дня народження Григорія Сковороди. У своїй філософії він завжди акцентував на тому, що необхідно турбуватися про власний душевний світ, розвиток, гармонію про друзів та близьких. І сьогодні ця філософія є як ніколи актуальною. Адже, попри всі ті страшні речі, які відбуваються навколо, ми маємо зберегти в собі гармонію, маємо турбуватися про тих людей, які з нами поряд, і пам’ятати тих, хто від нас пішов”, – розповіла Катерина Рижеченко.

Виставку підготували Полтавський краєзнавчий музей імені Василя Кричевського та Полтавська обласна універсальна наукова бібліотека імені І.П.Котляревського.

Образ Григорія Сковороди представлено в літографіях українських художників Юрія Сиротенка, Анатолія Насєдкіна, Антоніни Ткачової та ін. На загал продемонстровано 18 літографій про Григорія Сковороду.

Також були представлені копії літографій харківських художників, створених у 1972 році до 250-річчя від дня народження Г. С. Сковороди. На літографіях – творче бачення особистості геніального філософа та головних засад його вчення.

Ще один унікальний експонат виставки й бібліографічна рідкість – “Сочиненія въ стихахъ и прозѣ Григорія Савича Сковороды. Съ его портретомъ и почеркомъ его руки”. Це – перше друковане видання творів Сковороди. До речі, книгу оцифровано. Всі, кого зацікавив примірник, можуть погортати його через сайт бібліотеки.

Фото: Полтавська ОВА

Перейти до вмісту