Ви тут:
Медицина Прес-релізи Суспільство 

Жовтень – місяць боротьби із раком молочних залоз

За статистикою, жінки становлять 53% усіх хворих на онкологічні захворювання. До того ж вони стикаються зі специфічними раковими захворюваннями, які неможливі у чоловіків. Найпоширенішими серед них є рак молочних залоз, матки, яєчників.

Варто пам’ятати, що шанси побороти недугу є на кожній стадії, але рання діагностика суттєво їх збільшує. Тому жінкам слід знати симптоми, при яких потрібно терміново звернутися до лікаря.

Рак грудей є найпоширенішим онкологічним захворюванням серед жінок. 

Але на І стадії він виліковний на 95%, на ІІ – на 80%. Симптоми, які повинні вас насторожити: прозорі або кров’янисті виділення з грудей, ущільнення в грудях, зміна шкіри грудей. Для запобігання раку молочних залоз важливо відмовитися від паління та зловживання алкоголем, займатися фізичною активністю, підтримувати нормальну вагу тіла. Важливо також хоча б раз на рік проходити обстеження у мамолога.

Захворіти на рак молочної залози може будь-яка жінка, проте в одних ризик виникнення пухлини низький, в інших – високий. Не позбавлені цього ризику і чоловіки, та все ж 99% усіх пацієнтів з раком молочної залози – жінки.

Вірогідність захворіти на рак молочної залози протягом життя у будь-якої жінки складає приблизно 12%, тобто кожна восьма жінка протягом життя хворіє на рак молочної залози. До групи підвищеного ризику відносяться жінки зі спадковою сімейною схильністю. Частіше недужають жінки, які не народили дітей, переривали вагітність чи мали першу вагітність після 35 років. У жінок, котрі мали понад 3 аборти, ризик захворіти зростає у 8-10 разів. До факторів ризику відносяться також ранній початок місячних (до 12 років) і пізня менопауза (після 55 років), цукровий діабет, гіпертонічна хвороба та ожиріння.

Серед причин виникнення захворювання – характер годування дитини: якщо жінка не годує грудьми, це негативно позначається на її здоров’ї. До захворювання можуть призвести порушення функцій яєчників, щитовидної залози, надниркових залоз тощо. Даються взнаки і особливості харчування. Несприятливим є дефіцит вітамінів А, Е та Д, надлишок тваринних жирів, вживання алкоголю та паління. Приблизно 30% жінок-курців потрапляють до групи ризику захворювання молочної залози. Також негативну роль відіграють стреси та нездорова екологія.

Раннє виявлення – це найкращий захист від хвороби

Чим раніше діагностують це захворювання, тим вищі шанси на повне одужання. Для того, щоб обстежити молочну залозу в домашніх умовах і виявити новоутворення навіть невеликих розмірів, достатньо так званого пальпаторного дослідження.

Тому важливо, щоб кожна жінка оволоділа технікою самообстеження молочних залоз. Самообстеження молочних залоз потрібно починати у 20-річному віці. Ця процедура повинна ввійти у звичку кожної жінки.

Кращий час для самообстеження – перший тиждень після закінчення місячних. Робіть це щомісяця (або хоча б раз у 2-3 місяці). Жінкам, що знаходяться в менопаузі, слід вибрати один із днів місяця, наприклад, перше число. При виявленні будь-яких ущільнень, пухлин, підозрілих ділянок, болючості, інших симптомів, переконлива рекомендація – терміново звернутися до лікаря, зокрема, до сімейного лікаря, дільничного терапевта, хірурга чи гінеколога. У разі потреби саме ці спеціалісти направлять жінку на консультацію до мамолога чи онколога. Будь-яке дослідження молочних залоз з метою уточнення діагнозу повинен призначати тільки компетентний лікар.

Наразі найбільш інформативним методом діагностики раку молочної залози вважається мамографія. Першу мамографію жінки повинні робити у 40 років. Після 40 – кожен другий рік, а після 50 – щорічно. Жінкам, які не досягли 40 років, рекомендується робити ультразвукове дослідження (УЗД) молочних залоз.

Статистика доводить – від раку молочної залози виліковуються 95% жінок, у яких захворювання виявлено на першій стадії, 80% жінок, у яких виявлено другу стадію захворювання, 50% – із третьою стадією захворювання.

Рак молочної залози не можна вилікувати, застосовуючи методи нетрадиційної медицини. Застосування нетрадиційного лікування тільки відтягує час, не дає можливості застосувати традиційну ефективну медицину та переводить ранні стадії раку в пізні, невиліковні.

Основною причиною раку тіла матки є гормональні зміни в організмі. Факторами ризику є ранній початок менструації, пізня менопауза, надлишкова вага, відсутність вагітності протягом життя, а також приймання високих доз естрогенів. Найчастіше рак ендометрію проявляється через кров’янисті виділення з піхви. Профілактика цього захворювання полягає у своєчасному лікуванні ендокринних порушень. При появі перших симптомів варто звернутися до кваліфікованого фахівця, який допоможе вчасно виявити недугу та призначить відповідне лікування.

Існує кілька факторів ризику виникнення раку яєчників: генетична схильність, хронічна гіперестрогенія, приймання деяких препаратів. Симптомами захворювання є болі внизу живота, порушення менструального циклу та інші неприємні відчуття в органах малого таза. Його можна виявити ще до появи перших симптомів на огляді у гінеколога або при проведенні УЗД.

Варто пам’ятати, що рак яєчників добре піддається лікуванню на ранніх стадіях. Тому слід регулярно відвідувати фахівця.

По частоті серед злоякісних пухлин жіночих статевих органів рак шийки матки займає друге місце. За останні десятиліття виявлена чітка тенденція зниження захворюваності на інвазивний рак шийки матки. Цього вдалося досягти завдяки широким проведенням профілактичних оглядів і цитологічного скринінгу з наступним лікуванням дисплазії і преінвазивного раку.

Пік захворюваності на рак шийки матки спостерігається в 50-60 років. Найбільше зниження захворюваності має місце в репродуктивному віці, трохи менше – у предменопаузі. Не знижується захворюваність у жінок, що знаходяться в постменопаузі. Смертність від раку шийки матки має також виразну тенденцію до зниження, але усе ще залишається високою, що диктує необхідність онкологічної настороженості в лікарів. Рак шийки матки провокується вірусом папіломи людини. Тому ранній початок статевого життя, часта зміна статевих партнерів, паління та хронічні запальні захворювання шийки матки є основними факторами ризику виникнення цього захворювання. Рак шийки матки виявляється через кровотечі під час і після статевого акту, під час менопаузи, кров’янисті виділення між менструаціями.

Пам’ятайте, що вчасна діагностика важлива для успішного лікування онкологічних захворювань.

Тому величезне прохання до всіх жінок – не заглиблюватися в свої проблеми, не боятися, а звертатися до фахівців, які нададуть кваліфіковану необхідну допомогу. Шановні жінки, дбайте про своє здоров’я, приходьте на профілактичні огляди. Обстежившись раз на рік, можна запобігти сумним випадкам.

Олександр Глова, лікар-акушер-гінеколог КНП «Кобеляцька міська лікарня»

Перейти до вмісту