Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Профілактика інсульту: 29 жовтня – Всесвітній день боротьби з інсультом

У одного з чотирьох людей протягом життя може бути інсульт, але майже всі ці випадки можна попередити. Якщо ви хочете уникнути інсульту, то перший крок – зрозуміти особисті фактори ризику.

До 90 відсотків інсультів можливо уникнути, знижуючи ризики таких факторів, як гіпертонія, паління, цукровий діабет, гіподинамія, ожиріння, зловживання алкоголем. Також факторами запобігання цій хворобі є здорове харчування та фізична активність. Такі профілактичні дії сприяли б не лише масштабному зменшенню кількості інсультів у населення а й сприяли б досягненню глобальних цілей щодо зменшення серцево-судинних захворювань, раку, діабету та інших важливих причин смертності у всьому світі.

Гіпертонія або підвищений артеріальний тиск

На підвищений артеріальний тиск (АТ) страждає близько половини людей у світі, але часто його перебіг дуває безсимптомним. Без ефективного лікування підвищений АТ пошкоджує судини і може призвести до низки серйозних захворювань, включаючи інсульт. Більше половини всіх інсультів пов’язані з артеріальною гіпертензією. Проста перевірка АТ може визначити, підвищений у вас кров’яний тиск, а лікар порадить, яким чином покращити ваш стан при зміні способу життя та/або правильно підібраних ліках.

Фізична активність

1 мільйон інсультів на рік пов’язано з фізичною бездіяльністю. Всього 30 хвилин занять п’ять разів на тиждень можуть знизити ризик інсульту на 25 відсотків.

Дієта та здорове харчування

Більше половини інсультів пов’язано з неправильним харчуванням. Внесення невеликих змін у дієту може значно знизити ризик. Правильний вибір їжі допоможе вам зберегти здорову вагу, знизить артеріальний тиск і знизить рівень холестерину, таким чином дозволить запобігти інсульту. Найкраща дієта проти інсульту базується здебільшого на рослинній основі з невеликою кількістю м’яса та риби. Вона описана як “середземноморська дієта”, і є багато свідчень, що підтверджують її користь для здоров’я серцево-судинної системи та запобігання інсульту.

Вага

Надмірна вага – один із перших десяти факторів ризику і пов’язаний майже з кожним випадком інсульту. Якщо ви маєте надмірну вагу, ви збільшуєте ризик інсульту на 22%, а якщо страждаєте ожирінням, ризик збільшується на 64%. Це тому, що перенесення занадто великої ваги збільшує ризик високого кров’яного тиску, серцевих захворювань, високого рівня холестерину та діабету 2 типу, все це сприяє підвищенню ризику інсульту. Збереження здорової ваги допоможе вам зменшити ризик інсульту.
Фібриляція передсердь (ФП)

ФП – це стан, коли серцебиття нерегулярне і часто дуже швидке. Дуже важливо знати про фібриляцію передсердь, оскільки, якщо її не лікувати, ФП є головним фактором ризику інсульту. Люди з ФП в п’ять разів частіше мають інсульт, ніж інші. Інсульти, спричинені ФП, швидше за все можуть бути смертельними або спричинити серйозні порушення.

Паління

Паління тютюну збільшує ризик інсульту. У того, хто викурює 20 сигарет на день, у шість разів більше шансів на інсульт порівняно з тим хто не палить. Якщо ви курите, відмова від цієї звички знизить ризик інсульту та цілого ряду інших захворювань.

Алкоголь

Регулярне вживання занадто великої кількості алкоголю або одноразове надмірне споживання може збільшити ризик інсульту, а надмірне споживання алкоголю пов’язане з понад мільйоном інсультів щороку.

Холестерин

Холестерин – це жирна речовина, яка циркулює у вашій крові. Холестерин міститься в їжі – переважно насичених жирах. Більша частина холестерину в організмі виробляється у печінці і переноситься у крові білками, відомими як ліпопротеїди. Існує два типи ліпопротеїдів – ліпопротеїди низької щільності (ЛПНЩ) та холестерин високої щільності (ЛПВЩ). Інсульт пов’язаний з високим рівнем холестерину ЛПНЩ. Холестерин ЛПНЩ може бути керований за допомогою зміни способу життя та/або прийому ліків. Аналіз крові може підказати, який у вас рівень холестерину.

Діабет

1 з 5 людей, які перенесли інсульт, є діабетиками, а люди з діабетом мають гірші наслідки від інсульту порівняно з рештою населення. Інсульт та діабет мають багато факторів ризику, більшість із яких можна вирішити із зміною способу життя та/або ліками. Діабет діагностується лікарем за допомогою простого аналізу крові. Якщо у вас цукровий діабет, важливо поговорити з лікарем про ризик інсульту та способи його профілактики. Ризики діабету можливо знизити за допомогою ліків, дієти та фізичних вправ.

Депресія та стрес

Приблизно 1 з 6 інсультів пов’язані з психічним здоров’ям. Депресія та стрес пов’язані з майже вдвічі більшим ризиком інсульту та мікро-інсультів, особливо у дорослих середнього та старшого віку.

Леся Коломієць, лікар-невропатолог КНП «Чутівська ЦЛ»

Перейти до вмісту