Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Полтавський виш підписав Меморандум про співпрацю з Міненерго, МОН та НАК “Нафтогаз України”

Національний університет “Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка” підписав Меморандум про співпрацю в освітньо-науково-технічній сфері з Міністерством енергетики України, Міністерством освіти і науки України та Національною акціонерною компанією Нафтогаз України. Співпраця стосуватиметься вдосконалення освітніх стандартів та програм у сфері підготовки професіоналів нафтогазового комплексу, комунікаційної підтримки та реалізації спільних освітньо-професійних проєктів.

Про це повідомили у Національному університеті “Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка”.

Полтавський виш став одним з шести профільних і провідних українських університетів, який буде реалізовувати стратегічно важливий пілотний проєкт державної ваги і підписав Меморандум про співпрацю в освітньо-науково-технічній сфері з Міністерством енергетики, Міністерством освіти і науки України та Національною акціонерною компанією Нафтогаз України.

У церемонії підписання Меморандуму взяли участь Міністр енергетики Герман Галущенко, заступник Міністра освіти і науки з питань європейської інтеграції Олексій Шкуратов, заступник Міністра енергетики Микола Колісник та член правління Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» Олена Бойченко. За словами Міністра енергетики Германа Галущенка, наразі українська енергетична галузь, як ніколи, потребує фахових спеціалістів, а відбудова енергосектору України за новітніми технологіями можлива за наявності професіоналів з сучасною європейською освітою.

“Зараз, в режимі масованих атак на енергетичні об’єкти, ми бачимо, що фаховість людей – це найголовніше. Сьогодні якість робіт напряму пов’язана з життям – як споживачів, які отримують такі необхідні взимку світло та тепло, так і самих енергетиків, які мають проводити ремонти під ворожими обстрілами. Після нашої Перемоги будемо спільно відбудовувати український енергетичний сектор не за старими радянськими зразками, а використовуватимемо сучасні підходи і технологічні рішення. Тож нам потрібен інший рівень освіти спеціалістів, які зможуть втілювати ці сучасні рішення і ефективно працювати з ними. Міністерство енергетики готове максимально сприяти координації такої співпраці. Ми починаємо з нафтогазового сектору, але до співробітництва з вищими начальними закладами готові долучитися всі без виключення державні енергетичні компанії”, – підкреслив Міністр енергетики України.

Співпраця започаткована з метою вдосконалення якості надання освітніх послуг у нафтогазовій сфері та розвитку нафтогазової галузі за наступними напрямками:

удосконалення стандартів вищої освіти та освітніх програм, спрямованих на забезпечення підготовки кваліфікованих фахівців для потреб підприємств нафтогазової галузі України;

реалізація спільних проєктів, зокрема, щодо використання адаптованих навчальних курсів провідних міжнародних профільних закладів вищої освіти на базі університету;

комунікаційна підтримка проєктів, спрямованих на вдосконалення якості надання освітніх послуг у нафтогазовій сфері України, та розвиток нафтогазової галузі;

забезпечення розвитку освітньої, наукової, науково-технічної та інноваційної діяльності закладу вищої освіти, його інтеграції з виробництвом;

розробка пропозицій до професійних стандартів за видами трудової (професійної) діяльності, професіями та кваліфікаціями в нафтогазовій галузі;

організація та проведення спільних наукових досліджень, освітніх та наукових заходів, форумів, конференцій, тренінгів, воркшопів, семінарів та інших заходів, що відповідають меті Меморандуму.

“Україна гостро потребує новітніх технологій і спеціалістів з сучасною освітою, які здатні створити надійну систему енергонезалежності і безпеки. В умовах війни, в якій ворог створює енергетичну кризу для всього світу, надзвичайно важливо співпрацювати з провідними енергетичними компаніями, готовими працювати разом з українськими університетами на благо країни. Національний університет “Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка” – один з кращих класичних університетів України та лідер вищої нафтогазової освіти України. Тож продовжуючи свою історію успіху з проєктом дуальної освіти в нафтогазовому секторі, Полтавська політехніка підписала Меморандум про співпрацю в освітньо-науково-технічній сфері з Міністерством енергетики, Міністерством освіти і науки України та Національною акціонерною компанією “Нафтогаз України”. Твердо переконаний, що поставлені завдання нам по силах, готові до нових викликів, не зупинимося на досягнутому! Пишаємося, що наша спільна праця допоможе нашій державі бути інноваційним лідером Європи!”, – прокоментував ректор Національного університету “Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка”, професор Володимир Онищенко.

Міністр Герман Галущенко зазначив, що міжнародні партнери України, зокрема з США, Канади та ЄС, готові брати участь у відбудові енергетичного сектору і так само надавати допомогу у підготовці спеціалістів, які будуть працювати на відповідних об’єктах.

Загалом до угоди про співробітництво долучилися шість провідних українських університетів – Національний університет “Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка”, Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Львівський національний університет імені Івана Франка, Харківський національний університет міського господарства імені Бекетова, Одеський національний університет імені І.І.Мечникова, Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу та Державне підприємство “Державна паливна компанія “Масма” (Науково-дослідний центр).

Перейти до вмісту