Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Пішов з життя відомий полтавський лікар

Не стало основоположника впровадження ендоскопії у Полтавській області Олександра Шовкопляса.

Про це повідомляє Полтавська обласна клінічна лікарня імені М.В. Скліфосовського у Facebook.

«З великою скорботою повідомляємо, що на 73-му році пішов з життя наш колега, основоположник впровадження ендоскопії у Полтавській області і великий практик, який понад 40 років працював у нашій лікарні – Олександр Федорович Шовкопляс.
Він родом з сусідньої Харківщини – з села Руновщина Зачепилівського району, у 1970 році закінчив Красноградське медучилище.
До Полтави він приїхав здобувати вищу освіту – з 1973 по 1979 рік навчався в Полтавському медичному стоматологічному інституті. Після закінчення лікувального факультету, Олександр
Федорович проходив інтернатуру на базі нашої лікарні, де залишився працювати і склалась його успішна професійна доля.
Після закінчення інтернатури лікар очолив ендоскопічний кабінет обласної лікарні і працював завідувачем до 2013 року.
У 1981 році він став головним обласним спеціалістом з ендоскопії і завдяки його ентузіазму нехірургічний метод обстеження внутрішніх органів став доступним багатьом пацієнтам. За роки роботи головним ендоскопістом області Олександр Федорович Шовкопляс допоміг підготувати понад 50 лікарів-ендоскопістів і відкрити 46 (!) ендоскопічних кабінетів у всіх містах і районах області. Це дозволило своєчасно виявляти загрозливі патології і зберігати тисячі життів», – йдеться у повідомленні.

Перейти до вмісту