Ви тут:
Суспільство Україна 

9 жовтня – день вшанування Іоанна Богослова: чимало народних звичаїв цього дня стосуються перехрестя

Сьогодні православна церква вшановує пам’ять євангеліста і одного з дванадцяти апостолів Іоанна Богослова. До нього звертаються, аби він зберіг, якщо їдете в дальню дорогу. Церква звершує пам’ять про преставлення (завершення земного життя) апостола та євангеліста Іоанна Богослова – одного з улюблених учнів Ісуса Христа. Він був поруч зі Спасителем до останніх хвилин Його земного життя, разом із Божою Матір’ю оплакуючи Його смерть на хресті.

Після воскресіння Сина Божого Іоанн дбав про Діву Марію до самого її Успіння. Під час гонінь на християн Іоанна засудили до страти, проте пізніше замінили її засланням на острів Патмос. Повернувшись до Ефесу, написав Євангеліє від Іоанна. Він був єдиним із дванадцяти апостолів, хто помер своєю смертю.
Саме в цю дату вже завершували посів озимих. Ця культура включає хліби (пшеницю, жито, ячмінь), олійні рослини (ріпак, суріпиця) та бобові (вику).

У цей день в давнину вгадували і дивилися якою буде майбутня погода. Якщо на Богослова випадав сніг, то зиму чекали на Михайлів день. Також вважалося, що якщо випадає перший сніг, а на вишні немає листя, то дуже скоро прийде зима. Якщо листя опадає з дерев не чисто, то потрібно чекати морозів.
Сніг пішов 9 жовтня – через 40 днів настане зима. Сонячний і теплий день говорить, що наступний липень буде нежарким і дощовим. Якщо на деревах, до першого снігу, залишилося багато листя – буде сувора зима. Після тривалого затишшя 9 жовтня починає дути сильний вітер – буде дощ або сніг. Під час заходу небо в серпанку – чекай швидкої негоди. Протягом дня температура повітря практично не змінюється – такою вона залишиться і в найближчі дні. Полетіли граки 9 жовтня – скоро випаде сніг.

Цього дня не можна працювати, лихословити, занадто голосно сміятися й розмовляти, пити крижану воду, їсти цибулю та часник. Через останні, вжиті цього дня, нібито можуть бути нариви на шкірі.

На це свято вважаються небезпечними перехрестя. Вважали, що перехрестя притягують надприродні сили. З давніх-давен на перехрестя йдуть чаклувати й ворожити, тому там не можна нічого підіймати, не можна їсти, плювати, позіхати та рахувати гроші. Казали: «На дорогах і перехрестях нечисті ночами морочать і лякають припізнілих мандрівників». Здоровим людям стояти на перехресті не можна, а ось хворим можна прийти сюди і пройти через центр перехрестя. Тоді земля забере хворобу. Не можна нічого піднімати на перехресті, а також рахувати гроші, плюватися, їсти в цьому місці. Не можна носити старе або брудне взуття, інакше життєвий шлях буде тернистий. Заборонено ревнувати в цю дату.

Марія Бойко

Перейти до вмісту