Ви тут:
PROвсе Суспільство 

8 жовтня відоме – народне свято Сергій-курник (капустник)

Християни відзначають церковне свято 8 жовтня на честь преподобного Сергія. Ця дата здавна вважається вдалою для будь-якого лікування, медичних процедур і обстежень. У медиків сьогодні виходять всі операції, а у вагітних легко проходять пологи.

Цього дня вшановують пам’ять преподобної Єфросинії Олександрійської. Народилася дівчинка у знатній сім’ї в Олександрії. Мати померла рано (коли Єфросинії було 12 років), тому виховував дитину батько – Пануфрій. Він був благочестивим християнином, постійно ходив до монастиря, отримував благословення від ігумена. Коли Єфросинії виповнилося 18 років, батько вирішив віддати дівчинку заміж. Він відправив дитину в монастир, щоб там отримати благословення на майбутній шлюб. Ігумен довго розмовляв з дівчиною, а потім дав своє благословення. Однак, сама Єфросинія мріяла про чернече життя. Вона таємно прийняла постриг, а потім покинула батьківський дім. Вирішила дівчина жити в монастирі, щоб там в молитвах провести усамітнене життя. Єфросинія боялася, що в монастирі її може знайти батько, а тому назвала себе Ізмарагдом і прикинулася мужчиною ченцем. Переодягнену Єфросинію ченці не впізнали, а тому з радістю взяли в свою обитель. Жила вона у відокремленій келії і провела там 38 років свого життя, досягнувши духовної досконалості. Перед своєю смертю розповіла Єфросинія своєму батькові таємницю і попросила, щоб її тіло поховав лише він. Коли вона померла, то батько віддав все своє майно бідним, а сам прийняв чернецтво і жив у келії, де до того проживала його донька.

Іменини відзначають Олександр, Герман, Євген, Єфросинія, Максим, Микола, Павло, Прохор, Роман, Сергій, Федір.

У цей день різали курей на продаж і купували курчат. Також в цей день заготовлювалася квашена капуста. У кожній родині капусту квасили по-своєму, але це обов’язково робили у великій дерев’яній бочці. Бочку дезінфікували за допомогою полину або ялівцю. Цього дня не можна позичати курячі яйця.
Невдалий день для виготовлення вина – напій вийде невдалим. Хворим людям сьогодні не варто виходити на вулицю кудись крім лікарні, інакше одужання затягнеться.

Через 4 тижні починається зима. Західний вітер дме – до дощової погоди і високої вологості повітря. Якщо трава мокра, але дощу не було, то потеплішає нескоро. Якщо з вишень опало все листя, то зима настане рано. Багато зірок видно на небі – до ясної і безвітряної погоди. Якщо вже випав перший сніг до цієї дати, то зима буде ранньою і морозною, а наступне літо буде врожайним.

Марійка Бойко

Перейти до вмісту