Ви тут:
Суспільство Україна 

“Зернова ініціатива”: за місяць роботи відправлено понад 1,7 млн тонн агропродукції

З 1 серпня, коли стартувала реалізація “зернової ініціативи”, з портів “Одеса”, “Чорноморськ” та “Південний” відправлено 1,72 млн тонн агропродукції. Всього протягом серпня з розблокованих портів вийшло 68 суден, порти призначення яких розташовані в 18 країнах світу.

Про це повідомили у Мінінфрастурктури України.

“Перший місяць Ініціативи показує наскільки критичною вона є для нашої економіки та глобальної продовольчої безпеки. Тільки в серпні через порти Великої Одеси експортовано понад 1,7 млн тонн продовольства. За аналогічний період час через Дунайські порти експортовано майже 1,6 млн тонн, залізницею — близько мільйона тонн, а автотранспортом — понад 600 тис. тонн. Очікуємо уже у вересні вийти на показник перевалки через розблоковані морські порти на рівні не менше 3 млн тонн продукції. Усіма видами транспорту плануємо експортувати не менше 8 млн тонн. Ми також бачимо зростаючу зацікавленість судновласників до роботи в рамках “зернової ініціативи”. Зокрема, в серпні в наші порти зайшли під завантаження 67 суден і ми уже маємо десятки нових запитів на захід в порти. Міжнародні ринки позитивно реагують на “зернову ініціативу” і вартість продовольства знижується. Це сприяє покращенню гуманітарної ситуації серед соціально незахищеного населення в країнах Африки та Азії. Зокрема, для допомоги таким країнам ми вже відправили два судна, зафрахтовані Всесвітньою продовольчою програмою ООН”, — розповів Олександр Кубраков, Міністр інфраструктури України.

Всього в серпні через розблоковані та Дунайські порти, залізницею та автотранспортом було експортовано близько 5 млн тонн агропродукції. Це рекордний показник з моментe початку повномасштабного вторгнення росії.

Нагадаємо, 22 липня в Стамбулі за пропозиції Організації Об’єднаних Націй Україна, Туреччина та Генеральний секретар ООН Антоніу Гуттереш підписали Ініціативу про безпечне транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів “Одеса”, “Чорноморськ” та “Південний”.

Перейти до вмісту