Ви тут:
Суспільство Україна 

Європа цієї зими замерзне, а Білорусь на Сході чекають з відкритими обіймами: про що брехала пропаганда Лукашенка

Загалом у білоруській пропаганді минулого тижня домінували два посили. Перший – підготовка та проведення форуму Шанхайської організації співробітництва (ШОС). Другий – Європа цієї зими замерзне, бо не захотіла мати справу з Росією, а поклалася на США.

Щодо першого посилу, він досить об’ємний. Один із наративів: “Нам Захід не потрібен, демократія не потрібна. Подивіться, як Китай процвітає. Приєднаємося до ШОС, і разом із Росією процвітатимемо під егідою Китаю”. Другий великий наратив: “Дивіться: Захід нас відкинув, натомість на Сході нас приймають з розкритими обіймами. При цьому Захід у кризі, долар – порожній папір, а ось на Сході – економічний бум”. Ну і третій наратив: “Те, що розпочався процес ухвалення Білорусі в ШОС – справжній дипломатичний прорив, здійснений нашим президентом Олександром Лукашенком”.

Всі ці три наративи, як правило, подавалися не в чистому вигляді, а тією чи іншою мірою перетиналися між собою. Приклади:

Рішення про початок процедури прийому Білорусі до членів ШОС прийнято на саміті у Самарканді. Відповідний документ підписано за підсумком засідання Ради глав держав – членів ШОС.

Лукашенко: ШОС може стати глобальною організацією та вирішувати проблеми світоустрою.

Від зелених коридорів до мирного атома. Лукашенко заявив про пріоритети Білорусі у ШОС.

Лукашенко: спроби Заходу встановити “порядок” у світі призвели лише до найжорстокішої кризи. … “Шанхайський дух” та всебічне співробітництво здатні стати міцним фундаментом для нової архітектури світу, – заявив глава держави.

Що отримає Білорусь від повноцінного членства у ШОС? Чому саме вона у нинішніх геополітичних реаліях є однією із найістотніших сил у світі.

Здобувши членство в ШОС, Білорусь у майбутньому може стати містком у взаєминах між Європою та Азією.

Наратив на тему “Європа цієї зими замерзне, ха-ха-ха!” – минулого тижня почав подаватися особливо активно. Важко сказати, з чим це пов’язано, швидше за все – із прямою командою з Москви. Але в будь-якому випадку, пропагандисти витратили багато сил, змагаючись у винахідливості і вишукуючи у західних ЗМІ будь-які ознаки енергетичної катастрофи, що насувається на Європу.

Постійний заступник міністра нафти та енергетики Норвегії Андреас Еріксен вважає, що ліміт цін на газ може призвести до погіршення енергетичної кризи в Європі.

Сайт “Дрова.мд” запустив уряд Молдови. За допомогою цього ноу-хау жителі країни матимуть змогу шукати собі дрова на зиму. Сайт розроблений владою як міра боротьби з енергетичною кризою.

Виробники сланцевого газу та нафти з США заявили, що не зможуть різко збільшити постачання енергоресурсів до Європейського союзу взимку. Допомоги не буде. Ані з боку виробників газу, ані з боку виробників нафти.

Європейські країни увійшли до довгострокової енергетичної кризи і тепер котяться у середньовіччя. Так, у Німеччині підприємства припиняють роботу через непідйомні рахунки на електроенергію. Британія також зіткнулася з проблемами в енергетиці, при цьому новообраний прем’єр Ліз Трасс пообіцяла скасувати заборону видобування газу шляхом гідророзриву пласта.

Боррель заявив, що деякі члени ЄС хочуть припинити підтримувати Україну. Все це він пов’язує з наслідками енергетичної кризи та зростанням цін у країнах Європи.

Прем’єр-міністр Франції Елізабет Борн повідомила, що наступного року на країну очікує сильне підвищення цін на ринку газу та електрики. Така динаміка, на її думку, пов’язана з рішенням Росії майже повністю припинити постачання газу до ЄС.

Апогей цього наративу – сюжет, в якому Лукашенко колов дрова перед телекамерами, щоб “допомогти європейцям пережити холодну зиму”. Пропаганда використала цю постановку дуже активно.

Щодо України, то тут відбулися серйозні зміни. Насамперед, на тлі успішного наступу українських військ різко впала згадка України як такої. Української тематики (будь-якої) стало набагато менше – хоча вона, звичайно, не зникла. При цьому, сам наступ або старанно не згадується, або подається як дії виключно військових НАТО, а не самих українців. Ну і, звичайно, йде пряма ретрансляція російських джерел (найчастіше – ТАРС та “РІА”).

Українська влада намагається повторити в Ізюмі сценарій Бучі, заявив голова ВДА Харківської області. ВСУ прагнули домогтися якнайбільшої кількості жертв в Ізюмі, щоб потім створити відповідну картинку, зазначив він.

Україні швидко настане кінець, якщо РФ змінить тактику і перейде від спецоперації до справжніх військових дій.

Україна стає боржником західної фінансової системи. … 30 із лишком західних країн, які підтримують Україну, зацікавлені в тому, щоб використати ресурси досить великих країн, на кшталт України та Росії, для наступного витка економічного розвитку.

З боку України триває обстріл території села Червоний Хутір у Білгородській області, є руйнування, мешканців евакуюють, повідомив губернатор.

На лінії зіткнення у Запорізькій області з боку ЗС України присутні військові, які розмовляють англійською та польською мовами, повідомив Рогов. Він додав, що такого скупчення частин ЗСУ, включаючи найманців та спецназівців, на лінії зіткнення у Запоріжжі ще не було.

Повністю розмінувати Донецьк після того, як Збройні сили України скинули на місто безліч протипіхотних мін “Пелюсток”, наразі неможливо, заявив в інтерв’ю ТАРС мер Донецька Олексій Кулемзін. Понад 190 донеччан, у тому числі 8 дітей, загинули внаслідок обстрілів міста з боку Збройних сил України з лютого цього року, повідомив Кулемзін.

Захарова: ситуація з вивезенням зерна з України викликає відчуття, що найбільш нужденними та бідними стали країни ЄС.

Що стоїть за перейменуванням вулиць та проспектів у Києві? Ідеологія ненависті, якою охоплена Україна багато років, є однією з умов стійкості цієї держави.

Збройні сили України готують великий наступ у районі ЗАЕС. Для цього сюди перекидають артилерію та ракетне озброєння. Володимир Рогов зазначив, що українська сторона продовжує займатись ядерним тероризмом. Запорізька атомна електростанція постійно зазнає обстрілів з боку Збройних сил України.

Проста спекуляція! Авдонін, чому зерно з України забирає собі ЄС.

З іншого боку, до білоруських пропагандистських ЗМІ повернувся Дмитро Медведєв, який зник на деякий час.

Що цікаво, почали також цитувати Рамзана Кадирова.

Це дозволяє припустити, що білоруською державною пропагандою в Москві займається якась одна певна “вежа Кремля”.

Також прогнозується нова хвиля активності державних пропагандистів: вона буде спрямована на розкол білоруської еміграції за кордоном та розпочнеться 17 вересня.

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки

Перейти до вмісту