Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

У Полтаві студентів-медиків навчили жестової мови

Це добра ініціатива, бо, скажімо, коли нечуюча людина потребує медичної допомоги, то найкраще не шукати перекладача, а діючи оперативно, мати знання і вміння порозумітися серед медичного персоналу. Може здатися, що вимагаємо від медиків зайвого, адже й так вчаться самовіддано й більше навіть за тих, хто опановує технічні спеціальності. Але ж наші полтавські студенти-медики не проти, адже самі запропонували цю ініціативу і втілили її у життя.

І не так вже це складно, правда. Зі мною в юності стався випадок. Шокуючий і прекрасний. Я поїхала на фестиваль, про який мріяла – і який став доленосним. Але на тому фестивалі нас розподіляли за територіальним принципом, а я, сором’язлива й налякана, вперше опинилася без мами. Результат – загін нечуючих і слабочуючих талановитих підлітків, де одна я можу комунікувати звичайним чином. Коли я на третю добу попросила старших говорити в голос, вони теж були в шоці. Але… це був лише початок. Слабочуючі діти почали мене вчити мови жестів. І до закінчення зміни разом з ними сміялася з анекдотів, просячи показувати трохи повільніше. Вони дружні, щирі, захищали мене, підтримували, адже я опинилася в ситуації, де зазвичай опиняються нечуючі – у вакуумі спілкування, і вони мене підтримали. Ми спілкуємося в соціальних мережах досі. І вдячність моя до цієї унікальної спільноти тільки примножилася за ці 30 років. Вивчити мову жестів на мінімальному рівні вжливо і можливо.

Студенти Полтавського державного медичного університету доводять це своїми здобутками. Вони ще у 2021 році приймали участь в заході “Табір активних громадян. Студентське лідерство”. І там студентка ПДМУ і волонтер Єдності Лариса Волєйнікова виграла гранд на проєкт “Кожен має бути почутим”, який було втілено в межах компоненту “Active Citizens Camp” та програми “House of Europe” за фінансової підтримки ЄС.

Студенти ПДМУ прослухали курс “Української жестової медичної мови” в рамках проєкту “Кожен має бути почутим” спільно з ГО Перекладачів жестової мови та людей з інвалідністю “Міст” – викладала цю надзіичайно емоційну й емпатичну мову неймовірна Наталія Москівець.

Полтавські студенти-медики вкотре доводять, що почують кожного, готові до цього, впевнені, що здоров’я кожного члена суспільства варте зусиль. Кожна 9-та людина може отримати вади слуху. Слух втрачають в результаті генетичних вад, хвороб, травм, а нині ще більше через баротравми внаслідок воєнних дій. Тому ця ініціатива набуває такого надзвичайного значення.

Довідково. Міжнародний день глухих заснований в 1951 році, на честь створення Міжнародної федерації глухих. На планеті 2500 мов. Але є й ще одна форма спілкування, останнім часом все більше і більше цікавить вчених, – мова погляду й жестів. Всесвітня Федерація глухих в 50-і роки для обслуговування міжнародних заходів глухих, тобто конгресів, симпозіумів, конференцій, у тому числі і спортивних, розробила Жестуно – систему жестів.

Нагадаємо, щорічно в останній повний тиждень вересня в світі відзначається Міжнародний тиждень глухих, який в останню неділю вересня і завершується Міжнародним днем глухих. Абат де Л’Епе заснував першу школу – Паризький інститут глухонімих (1760 рік) у Франції. Він був основоположником мімічної методу, великим прихильником мови жестів. Не вірте в той міф, що глухі замкнуті й нетовариські. Десятки чудових особистостей були глухими. П’єр де Ронсар – поет епохи Відродження, якого називали “принцом французьких поетів”, був прекрасним фехтувальником і танцівником. В історію ввійшла його чудова фраза “З поганим слухом у палаці робити нічого”. Гюго – автор “Собору Паризької Богоматері”. Бетховен – видатний композитор. Антоніо Станьолі – один з італійських художників. Ясен – французький скульптор. Жан Жак Руссо – письменник.

Марія Бойко

Фото: Волонтерська спільнота Єдність ПДМУ

Перейти до вмісту