Ви тут:
Суспільство 

У Луків день робили обереги з цибулі: народні прикмети на 20 вересня

У вівторок, 20 вересня, православні віряни вшановують преподобного Луку Глибокоречінського, який жив в Х столітті в Каппадокії. У народі ж цей особливий день прийнято назвати Лука, Луків день. День Ангела святкують Андрій, Євген, Олександр, Василь, Лука.

Також 20 вересня церква вшановує пам’ять святителя Іоанна. Він з дитинства виховувався в страху перед Господом, потім став священиком, але обтяжувався такої відповідальності, тому прийняв чернечий постриг і став вести закритий спосіб життя. Через деякий час помер єпископ, а народ забажав, щоб його місце зайняв Іоанн. Коли на місто напав князь Андрій Боголюбський, святитель Іоанн звернувся в молитві до Пресвятої Богородиці про захист, і вона почула його. Вороже військо втратило сили, а городяни змогли захистити свої будинки. Будучи єпископом, Іоанн допомагав жебракам і хворим, заснував дві обителі і кілька храмів. Навіть незважаючи на те, що за свою любов він мало не загинув від рук людей, Іоанн все одно продовжував виділяти любов і благочестя. Вирушаючи в останню путь, прийняв схиму і помер у похилому віці.

Раніше з цього дня починали прибирати цибулю на полях і городах. Овоч несли на продаж на базари, плели з нього коси та підвішували до стелі для подальшого зберігання. По цибулі визначали погоду на майбутню зиму. Якщо лушпиння багато – вона буде морозною. Також не можна було готувати цибулю, поки весь урожай не буде зібраний. Після того як урожай зібрали, цибулю потрібно було обов’язково спробувати кожному члену сім’ї. Вважалося, що це допоможе зміцнити здоров’я та захистити від хвороб в сезон холодів.

Жінки робили оберіг з цибулі. Намиста з цибулі підвішували в кімнаті, де спали діти, щоб захистити їх від хвороб, а також для міцного сну.

Не можна було в Луків день дарувати ляльки маленьким дівчаткам, вважалося, що такий подарунок може призвести до безпліддя й проблем в особистому житті у майбутньому.

Свататися сьогодні теж небажано, швидше за все, ви отримаєте відмову. Не радять прикмети проводити будь-які фінансові угоди. Можна залучити неприємності. А ось якщо в будинок ввечері зайде в гості чоловік, то принесе з собою захист для всіх домочадців від хвороб на цілий рік.

За погодою цього дня придивлялися, якою буде решта осені та зима. Якщо в небі пливуть білі хмари, то чекати негоди вже скоро. Якщо журавлі летять високо, то до холодної осені. Якщо коти та собаки весь день ховаються в тепло, то до проливних дощів. Якщо ялинкові шишки вростуть низько до землі, то будуть ранні морози. Якщо ялинкові шишки розташовані високо вгорі, то кінець зими буде дуже холодним.

Ворони каркають — до проливного дощу.

Перейти до вмісту