Ви тут:
Суспільство Україна 

Темпи падіння ВВП сповільнюються, – статистика Держстату і Мінекономіки

Міністерство економіки України прогнозує уповільнення падіння темпів ВВП в 2022 році до 33,2%. Це підтверджується тенденціями, що спостерігалися в другому кварталі та серпні поточного року.

Про це повідомляє Урядовий портал.

Сьогодні, 8 вересня, Держстат оприлюднив дані, згідно з якими зниження ВВП у ІІ кварталі 2022 року становило 37,2% (порівняно з ІІ кварталом 2021 року), що менше за попередні оцінки Мінекономіки (40,6%).

В серпні ж, за даними Мінекономіки, показник валового внутрішнього продукту нижче минулорічного орієнтовно на 35%. Тобто, як бачимо, темпи падіння ВВП сповільнюються.

На макропоказники серпня позитивно вплинули часткове розблокування зернового експорту з портів Великої Одеси до країн ЄС, а також пришвидшення темпів та обсягів збору зернових на підконтрольній Україні території. Станом на кінець серпня було зібрано 25,3 млн тонн урожаю.

«Україна в надскладних умовах воєнного часу зміцнює економіку. В майбутньому темпи відновлення будуть залежати від ситуації на фронті, масштабів та швидкості отримання донорської допомоги, доступності портів для експорту, повернення українців з-за кордону та зростання продуктивності праці. Сьогодні є підстави для стриманого оптимізму. За підсумком 2022 року розраховуємо на уповільнення падіння ВВП до 33,2%. При формуванні державного бюджету на 2023 рік будемо виходити з консервативного сценарію розвитку подій, що дозволить державі знизити бюджетні ризики і в повній мірі виконати усі свої зобов’язання перед громадянами», – зазначила Перший віце-прем’єр-міністр – Міністр економіки України Юлія Свириденко

Спостерігається покращення очікувань бізнесу щодо перспектив своєї економічної діяльності: індекс очікувань ділової активності (ІОДА) в серпні становив 44,1 проти 43,6 у липні.

Перейти до вмісту