Ви тут:
Суспільство 

Що треба зробити 14 вересня, аби мати успіх у справах: народні прикмети

З цієї дати православний календар відраховує новий церковний рік. З давніх-давен на Русі в цей день дотримувалися багатьох традицій. Колись наші пращури початок нового року відзначали навесні, але прийняття християнства змусило порушити традицію – перенести початок нового року на осінь, як то було у Візантії.

На церковне новоліття було прийнято дякувати Богові за щедрий врожай та просити Його благословення на рік наступний. Церковне свято – день пам’яті Симеона Стовпника. Симеон з самого дитинства цікавився Священним Писанням, часто бував у храмі. У 18 років прийняв чернечий постриг, дотримувався посту і прославився багатьма подвигами. Незабаром до Симеона почали приходити люди за розрадою, допомогою або молитвою. Вирішивши віддалитися від людей, Симеон звів стовп і на ньому побудував хатину, де багато часу проводив у молитві. Він був першим, хто винайшов такий спосіб відлюдництва і багато віруючих пізніше послідували його прикладу. Симеон вів благочестиве життя, проповідував християнство, боровся з єретиками, вчив людей бути смиренними і любити один одного. Помер, коли йому було більше 100 років.

14 вересня день ангела відзначають люди з іменами: Тетяна, Наталя, Семен, Марфа.

Народні прикмети та заборони

У Семенів день до сходу сонця потрібно було перерахувати накопичені гроші, бо це принесе успіх в майбутніх справах.

Раніше вважалося, що з 14 вересня починається бабине літо.

За стародавніми традиціями по погоді у цей день селяни визначали, якими будуть наступні два місяці осені. Якщо була ясна погода, то й вся осінь мала бути теплою та сухою. Коли птахи полетіли на південь – осінь буде затяжна; гілки ялини схилилися низько до землі – будуть заморозки; чайки кружляють над головою – до теплих днів; мухи боляче кусаються – до негоди.

На свято Симеона Стовпника люди вшановували бабине літо та влаштовували гучні гуляння з хороводами, піснями й танцями. Господині готували смачні страви, пекли пироги та накривали пишні столи.

Також з Семенового дня починалися весільні тижні. У народі вірили, що з 14 вересня по 28 листопада можна виходити заміж – пара проживе довго і щасливо.

Цього дня не рекомендується подорожувати – поїздка може обернутися проблемами з фінансами або здоров’ям. Прибираючи в квартирі, не підмітайте підлогу – можете вимести удачу, любов і гроші. Недоїдки зі столу краще віддати нужденним, а не викидати.

Сьогодні, як в будь-яке інше церковне свято, не можна лихословити, лаятися, заздрити і віддаватися гріхам. Так як 14 вересня починається Новоліття, то цей період – найбільш вдалий для переїзду в новий будинок, укладення угод або початку чогось принципово нового для вас.

Перейти до вмісту