Ви тут:
Суспільство 

Самуїлів день: що не можна робити 2 вересня

2 вересня православна церква вшановує пам’ять біблійного пророка Самуїла, або Шмуеля (тобто “почутого Богом”).

Самуїл народився в найважчий для ізраїльтян час, і йому судилося наставити свій народ на шлях істинний. За слабкого першосвященника Ілії моральний розклад ізраїльтян досяг критичної точки. Результатом розбещеності, духовної і фізичної немочі стала поразка від філістімлян, які захопили найбільшу святиню – Ковчег Завіту. Однак Самуїл, скликавши одноплемінників на урочисте покаяння, зумів надихнути їх на вигнання філістімлян. Після цього почалося відродження народу. Велику роль в цьому зіграли організовані Самуїлом “пророчі сонми”, завданням яких було просвіщати людей, а також пробуджувати в них патріотизм.

На Русі пророка Самуїла вважали заступником сильної статі, тому і Самуїлів день вважався чоловічим святом: господині намагалися приготувати багато смачних страв і всіляко догодити чоловікові.

Народні повір’я цього дня не радять стригти волосся, давати гроші у борг, лишати дітей на самоті. Не можна укладати шлюб. Не можна займатись важкою фізичною працею. І навіть чомусь не радили заводити нові знайомства.

У Самуїлів день просили гарної погоди для осінніх робіт. Цього дня в лісах вже з’являлися перші зимові опеньки, і на столі частою стравою були смажені гриби з картоплею.

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день: багато горобини – восени будуть часто йти дощі; високо пливуть хмари – до гарної погоди, низько – до негоди. Журавлі високо і не поспішаючи летять – осінь буде теплою. Багато мишей – до холодної зими.

День ангела святкують Віктор, Володимир, Іван, Максим, Никон, Євстахій (Остап, Стах), Павло, Самуїл, Тимофій (Тиміш), Федір.

Пам’ятні для України події 2 вересня:

1794 — з ініціативи французького еміґранта, герцоґа Армана Еммануеля дю Плессі де Рішельє на узбережжі Чорного моря почалося будівництво майбутнього міста Одеси.

1831 — вийшла друком перша частина “Вечорів на хуторі біля Диканьки” українського письменника Миколи Гоголя.

1889 — в Маріуполі почав працювати морський порт.

Перейти до вмісту