Ви тут:
Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

Підприємці Полтавщини можуть отримати пільгові кредити на виконання експортного контракту без застави

22 вересня у Полтаві Експортно-кредитне агентство України спільно з Програмою USAID «Конкурентоспроможна економіка України» у партнерстві з Дія.Бізнес.Полтава провели публічну дискусію на тему «Експортне фінансування: доступні можливості та перспективи розвитку».

Близько 50 представників малого та середнього експортоорієнтованого бізнесу та банків, які кредитують експорт, обговорили роль доступного фінансування у відновленні та стимулюванні розвитку експортної діяльності бізнесу в Україні під час війни.

“Вже рік, як полтавський центр Дія.Бізнес розвиває підприємництво на Полтавщині й запалює вогонь сміливості у представників бізнесу. Нині вони є хребтом української економіки. Підприємці забезпечують збереження робочих місць, податкових надходжень до бюджету, економічну та соціальну стабільність. Вони щодня долають виклики й шукають нові можливості. Сьогодні – говоримо про них. В нашій країні є нові можливості для експортерів – і ми хочемо, аби бізнес Полтавщини знав про них й використовував їх на повну. Ми мріємо, аби українські, зокрема полтавські, товари й послуги були представлені на  світовому ринку. Розпочати або розширити експортну діяльність й знайти на це гроші – задача цілком реальна. Зокрема, завдяки роботі Експортно-кредитного агентства, яке підтримує підприємців, що займаються експортним напрямком”, – підкреслила керівниця центру Дія.Бізнес.Полтава Альона Гончаренко.

“Ми раді допомагати ЕКА у реалізації національної кампанії з інформування експорто-орієнтованого бізнесу щодо інструментів доступного фінансування, яким підприємці можуть користуватися зараз – під час війни. Це вже дев’ятий наш захід. З червня цього року ми провели такі презентації-дискусії у Львові, Івано-Франківську, Рівному, Луцьку, Ужгороді, Хмельницькому, а також в онлайн-форматі – для підприємств Дніпропетровщини та Черкащини. Як підготувати документи, що потрібно робити, коли ви плануєте розширити свою присутність на міжнародному ринку – експерти ЕКА та представники банків, які спільно з агентством реалізовують програму доступного фінансування експортерів, надають максимально прості та чіткі інструкції”, – зазначила заступниця керівника Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України» Тетяна Грищенко.

Обмежений доступ до фінансування і до війни був однією з ключових перешкод на шляху розвитку українського експорту.

“До війни близько 80% українських експортерів потребували фінансування. З початком війни ця проблема не зникла, а лише посилилась. Важливо, що в цей складний час українські банки готові кредитувати бізнес, а ми – Експортно-кредитне агентство – можемо підтримувати банки в цьому, покриваючи ризики. Виходьте на нові ринки, залучайте фінансування, виконуйте експортні контракти, допомагайте державі фінансувати Збройні Сили України”, – звернувся до учасників дискусії в.о. голови правління ПрАТ «Експортно-кредитне агентство України» Руслан Гашев.

Доступні кредити на виконання експортних контрактів сьогодні вже отримують клієнти трьох державних банків – Ощадбанк, Укргазбанк та Укрексімбанк. 26 експортерів вже отримали передекспортне фінансування. Завдяки портфельному страхуванню кредитів на виконання зовнішньоекономічних договорів було підтримано експорту на суму понад 320 мільйонів гривень. Лідерами програми виступають
Рівненщина та Сумщина.

Довідково. ЕКА України (Експортно-кредитне агентство) – це відкрита, клієнтоорієнтована державна компанія, яка допомагає українським експортерам бути конкурентними на світовому ринку. ЕКА працює лише з експортерами товарів та послуг та не підтримує сировинний експорт.

Програма USAID «Конкурентоспроможна економіка України» (USAID КЕУ) підтримує стартапи й малі та середні підприємства (МСП) з метою підвищення їхньої конкурентоспроможності на внутрішньому ринку України та на міжнародних ринках, допомагає в розбудові спрощеного та прозорого бізнес-клімату, а також забезпечує українські компанії можливостями скористатись перевагами міжнародної торгівлі.

Перейти до вмісту