Ви тут:
PROвсе Суспільство 

Осінні ягоди корисні й майже чудодійні – варто заготовити їх на зиму

Осінні ягоди – це просто величезна кількість вітамінів, які допоможуть вам не тільки оздоровитися, але й зміцнити ваш імунітет. До того ж, їх можна не просто їсти, але і робити з них різні страви.

Шипшина

Уже достигає шипшина, її плоди покращують імунітет; роботу печінки; можуть стати допоміжною терапією при цукровому діабеті та ішемічних хворобах серця; відвар маєпротизапальну дію;  регулює згортання крові й проникність судин;  активізує обмін речовин й кровотворні процеси; посилює вироблення колагену; нормалізує рівень холестерину в крові, розчиняє холестеринові бляшки; розганяє жовч; стимулює швидке загоєння ран і опіків.

Шипшина має приємний смак і зазвичай використовується як настій, відвар або чай. Також гарно смакує у поєднанні з іншими травами. А напій у якому поєднують відвар шипшини з м’ятою може затьмарити за вишуканістю смаку навіть найекзотичніші чаї.

Глід

Красивий та корисний глід нині має яскраві плоди, які милують око не тільки у лісах, а й у міських парках. Колючий, як і шипшина, тож збирати його потрібно обережно. Смак плодів глоду має легку солодкість, запах відсутній. Рослина має ряд корисних властивостей, а тому заготовляють не тільки плоди глоду, а й листя, а також навесні його квітки. Плоди глоду заготовляють в кінці літа, з серпня по вересень. У цей період ягоди мають найбільшу концентрацію корисних речовин.

Коли безсоння — наслідок стресу, депресії, нервового напруження, сильного розумового навантаження, то в такому випадку нормалізувати сон допоможе глід. Плодам глоду властивий седативний вплив: завдяки цьому вони й допомагають подолати асомнію, пов’язану з нервовим розладом. Заспокійливий ефект від вживання плодів зумовлений цілющою дією специфічних компонентів.  Олеанолова кислота поліпшує кровообіг нервової системи.  Гіперозид стимулює скорочувальну властивість міокарда, стабілізуючи роботу серця.  Вітексин розширює судини, нормалізує метаболізм у сердечному м’язі. Кверцитин покращує циркуляцію крові в мозку, завдяки чому проходить головний біль.

Щоб позбутися безсоння, відвар із глоду за цим рецептом потрібно вживати протягом усього дня. А оскільки засіб викликає сонливість і може знизити концентрацію уваги, його краще не пити людям за кермом. Глід протипоказаний у період вагітності та годування грудьми, при вегетативно-судинній дистонії, захворюваннях печінки; обережно його повинні вживати гіпотоніки.

Препарати на основі глоду застосовуються не лише в фітотерапії та народній медицині. Настоянка глоду знайшла широке використання і в офіційній медицині. Проте вживати будь-які препарати на основі цієї рослини можна лише за призначенням лікаря.

Калина

Це  не лише пісенний символ українського народу. Або символом ця чарівна ягода якраз і стала через свої унікальні корисні властивості – і народ підмітив, що солодкою вона стає лише після випробувань колючим морозом. Калина має не тільки корисні ягоди, які багаті своїм мінерально-вітамінним складом, а й має дезінфікуючі властивості. Достатньо опустити гілочку з ягодами в відро води, щоб через 2 години вийшла практично стерильна рідина.

Калина звичайна росте на всій території України. Заввишки рослина сягає 2-4 метрів. Тривалість життя становить близько 50 років. У світі відомо приблизно 200 різновидів культури з їстівними або декоративними плодами червоних і чорних відтінків. Ягоди калини вже майже достигли, тож обов’язково заготовте собі на зима та насолоджуйтеся запашним калиновим чаєм протягом усієї холодної пори року. Але гіпотонікам слід цю смачну ягоду варто вживати з обережністю, хоча поласувати пиріжками з калиною можна всім. Це надзвичайно смачно.

Терен

Ще одна ягода, оспівана в народних піснях. І ще один колючий чагарник, тому, аби зібрати врожай терену знадобиться цубка куртка, рукавички й обережність, аби не поранитись. А винагородою стане прекрасна терпкувата сиза ягода, з якою смакуватиме випічка і наливки/вино/настоянки.

Зазвичай збір плодів починають після перших заморозків. У процесі проморожування у плодах терну змінюється хімічний склад: знижується кількість органічних кислот і дубильних речовин, ягоди втрачають терпкість і стають смачними. Тернові ягоди їдять свіжими, а також сушать або готують з них джеми, варення, пастеризовані соки і навіть соус. Є чудовий рецепт з волоськими горіхами.

Знадобляться: волоські горіхи – 6 шт., терен – 2 кг, часник – 2 головки, гострий перець – 2 стручки, коріандр – 2 ч. л., імеретинський шафран – 2 ч. л., зелень (м’яти, кінзи, кропу) – по 1 пучку, цукор – 6 ч. л., сіль – 4 ч. л. Горіхи потрібно почистити і потовкти. Ягоди терну звільнити від кісточок, проварити до м’якості і перетерти через сито. Часник почистити, із стручків перцю вирізати насіння. Спеції, зелень, сіль, цукор покласти в блендер, подрібнити та з’єднати з терновим пюре, добре перемішати. Готову суміш перелити в каструлю і проварити 15 хвилин. Потім розлити по стерилізованих банках і зберігати в холодильнику.

Ягоди терну мають масу корисних і навіть лікувальних властивостей. Вони нормалізують мікрофлору і покращують перистальтику кишечника, позбавляють від метеоризму; виводять з організму шкідливі речовини і зменшують кількість шлаків в організмі; позбавляють від безсоння, підвищеної дратівливості, нудоти і задишки; зміцнюють стінки кровоносних судин, знижують артеріальний тиск і рівень холестерину в крові, знижують ризик розвитку хвороб серця; покращують стан нирок і печінки, коли є різні патології; зміцнюють імунітет, мобілізують захисні сили організму. Є навіть теренова дієта – виявляється, ці плоди сприяють спалюванню жирових прошарків і нормалізації обмінних процесів.

Як і у будь-яких ліків, у терну є протипоказання: його не варто вживати тим, у кого є гастрит, виразка шлунка в стадії загострення, і взагалі – підвищена кислотність.

Бузина

Плоди і квітки чорної бузини використовують як потогінний, протизапальний, проносний і сечогінний засіб. Рослина має м’який відхаркувальний ефект при простудних і вірусних захворюваннях.

Плоди бузини збирають у період повної зрілості, із серпня по вересень, зрізуючи гронами. Сушать ягоди в сушильних шафах або духовках при температурі 60-65 ℃. Вологість ягід для нормального зберігання не повинна перевищувати 15%. Термін їхнього зберігання — не більше 6 місяців.

Лікувальні властивості бузини різноманітні. Всі частини рослини мають сечогінну дію, тому їх можуть призначити при лікуванні хронічної ниркової недостатності. Листя, плоди, квітки і кору рослини використовують для потогінного ефекту. Настої, відвари, екстракти та збори з квіток бузини надають болезаспокійливу дію. Крім знеболювального ефекту, настої на суцвіттях мають слабкий седативний вплив на організм.

За рахунок вмісту аскорбінової кислоти й антоціанів бузина чорна впливає на сприйнятливість клітин організму до вірусів грипу. Прийом лікарських засобів, відварів і настоянок з рослини підвищує захисні властивості імунітету. Також препарати бузини чорної мають антигіпоксичну активність. Плоди і ягоди рослини містять антиоксиданти, які здатні нейтралізувати дію вільних радикалів. Ягоди бузини можуть застосовуватися для профілактики захворювань у людей, які працюють з радіонуклідами або проживають на забруднених радіацією територіях. Плоди сприяють виведенню з організму солей важких металів, радіонуклідів.

Не можна вживати бузину чорну людям, які страждають на неспецифічний виразковий коліт, хворобу Крона, індивідуальну непереносимість окремих компонентів у складі рослини. Протипоказано використання рослини при вагітності, лактації. З обережністю слід підходити до застосування бузини при цукровому діабеті.

Обліпиха

Китайські знахарі називають обліпиху «ягодою здоров’я і довголіття». У ягодах обліпихи багато вітаміну А («вітаміну зору»), Е (антиоксиданту, який захищає шкіру від зморшок), вітамінів групи В («вітамінів батьків», корисних для зачаття і при вагітності), вітаміну К (панацея для серця і судин), а також фітонцидів (натуральні антибіотики).

Її використовують для лікування шкірних захворювань, опіків, саден, загоєння ран, трофічних виразок, хвороб очей, носоглотки (гайморит, хронічний тонзиліт, фарингіт, риніт) і ротової порожнини, лікують пацієнтів із виразкою шлунка, дванадцятипалої кишки, атеросклерозом та у гінекології тощо.

Плоди обліпихи (свіжі або перероблені) у вигляді соку, водного настою, сиропу використовують при застуді, захворюваннях верхньо-дихальних шляхів, виразковій хворобі шлунка, серцево-судинної системи, атеросклерозі, гіпо- та авітамінозі, порушеннях обміну речовин, для зміцнення імунної системи організму. Крім того, обліпиха регулює кров’яний тиск.

Спиртовий екстракт із кори обліпихи рекомендують у комплексі з рентгенотерапією для лікування при злоякісних пухлинах, а відвар кори або настій листя – при діареї та інших захворюваннях шлунково-кишкового тракту. Також відвар з листя обліпихи показаний при лікуванні ревматизму.

Обліпиху не рекомендують вживати тим, у кого індивідуальна непереносимість речовин, що входять до її складу. Також її не можна вживати: при гастриті з підвищеною кислотністю; при запаленні сечового міхура; при проблемі з підшлунковою залозою; при каменях у нирках і сечовому міхурі; при виразковій і жовчнокам’яній хворобі.

Обліпиха допомагає при запальних захворюваннях і застуді, захищає шкіру від появи зморшок і складок, зміцнює серце і допомагає зберегти зір. Найкращий рецепт – перебити ягоди в блендері, змішавши з медом. Зберігати можна в холодильнику – чай з цієї суміші ароматний і цілющий.

Чорноплідна горобина

Ця ягода з багатим насиченим смаком просто чудодійна для тих, кого замучила гіпертонія. Досвідчені садівники навіть спеціально виділяють місце для пари кущів, аби пити чай з чорноплідною горобиною, а не дорогі таблетки від високого тиску.

У складі рослини чимало мікроелементів і вітамінів. Зокрема, вітаміни С, К, В, Е. Вона містить йод, цинк, дубильні речовини, пектини, органічні кислоти. Горобина багата на марганець, залізо, мідь, фтор, молібден, бор, які відповідають за нормалізацію тиску. Засоби на основі аронії чорноплідної добре позначаються на стані судин. При тривалому прийомі високий тиск знижується, а низький — підвищується. Їх дозволено використовувати для лікування, незалежно від стадії захворювання, або для профілактики.

Добре вживати ягоди в свіжому вигляді. Але щоб застосовувати чорноплідну горобину при високому тиску або, навпаки, при гіпотонії весь рік, потрібно використовувати висушені плоди. На їх цілющі властивості впливає період і місце заготовки. Настій з плодів потрібно робити так: підготувати 3 ст. ложки висушених ягід, залити 400 мл окропу, настоювати добу. Пити тричі на день, за раз досить випити півсклянки. Ягоди відмінно поєднуються з шипшиною, чорною смородиною. При регулярному прийомі кровообіг нормалізується.

Чорноплідна горобина дозволена навіть діабетикам, а також пацієнтам похилого віку. Але у цієї рослини є і протипоказання. Її не варто приймати в разі підвищеного згортання крові, схильності до тромбозів, запорів. При виразкових захворюваннях шлунка і дванадцятипалої кишки застосування можливе лише під наглядом лікаря; в період загострень лікування не проводять.

Кизил

Кизил називають природним полівітаміном. І цілком справедливо. У ягодах кизилу містяться вітаміни С, Р і А, багато заліза, калію, кальцію і магнію, корисні жири та органічні кислоти. За вмістом вітаміну С кизил перевершує чорну смородину. У 100 г ягід кизилу міститься 50 мг аскорбінової кислоти. Корисні не лише ягоди, а й листя кизилу, в яких містяться вітаміни Е і С. Для зміцнення імунітету експерти рекомендують заварювати чай із листя цієї рослини. Що лікує? Кизил має жовчогінні та сечогінні властивості, тому рекомендований для профілактики утворення каменів у нирках і жовчному міхурі. Також кизил прискорює процес очищення організму, виводить шлаки з організму, знижує цукор у крові (кизил рекомендують при діабеті), допомагає при анемії і недокрів’ї, зміцнює імунітет і відновлює організм після стресів. Крім того, кизил часто використовують для лікування подагри і ревматизму, а також при інфекційних захворюваннях. Так, свіжі ягоди кизилу допоможуть вилікувати ангіну, грип, скарлатину та кір. А при застудах рекомендують варення з кизилу.


Перейти до вмісту