Ви тут:
Суспільство Україна 

Уряд розраховує на збереження цінової стабільності на ринку нафтопродуктів восени, – Кудін

Уряд розраховує на збереження цінової стабільності на ринку нафтопродуктів восени, проте має план дій на випадок кризи.

Про це повідомив перший заступник Міністра економіки України Денис Кудін в ефірі телеканалу “Перший” під час спільного телемарафону “Єдині новини”, повідомляє Урядовий портал.

Він наголосив, що сьогодні ринок нафтопродуктів залишається стабільним, дефіциту пального немає.

“Сьогодні внутрішній ринок пального знаходиться у стані рівноваги. Імпортери змогли повністю переорієнтувати логістику і завозять паливо через західний український кордон, а раніше більше 70% ми імпортували з росії та білорусі. І нам важливо не порушити цю ринкову стабільність”, – зазначив Денис Кудін.

Нині Уряд виступив з ініціативою частково повернути податок на пальне у вигляді акцизу. В той же час, збільшення ціни внаслідок цього рішення не очікується.

“Ми бачимо, що сьогодні є передумови для зменшення вартості нафтопродуктів на світових ринках, і ми пропонуємо абсорбувати, поглинути це зменшення акцизом. Таким чином, ціна залишиться на попередньому рівні, споживач цього не відчує, але бюджет отримає кошти на дорожній фонд, оскільки акциз спрямовується на ремонт доріг”, – наголосив Денис Кудін.

За словами Першого заступника Міністра економіки, оподаткування нафтопродуктів – це поширена практика у всіх країнах. Воно не спотворює економічну активність і вважається прийнятним.

“Ми будемо повертати оподаткування поступово, щоб споживач не відчув цього навантаження. Сьогодні Уряд побачив можливість саме у поверненні акцизу. Питання перегляду ставок ПДВ на світлі нафтопродукти сьогодні на порядку денному не стоїть. Далі ми будемо дивитися, як буде розвиватися ситуація на світових ринках, як буде розгортатися ситуація всередині країни і тоді уже будемо вносити пропозиції”, – підкреслив Денис Кудін.

Нагадаємо, що Уряд розглядає пропозицію щодо повернення лише частини акцизу, а підвищення цін на пальне через це рішення не очікується.

Перейти до вмісту