Ви тут:
Сільське господарство Суспільство Україна 

Прогнози збору врожаю цьогоріч покращилися до 65-67 млн тонн, – Денис Шмигаль

Стан збирання, зберігання та експорту сільськогосподарської продукції, а також підготовку до посіву озимих культур під урожай 2023 року обговорили в Уряді під час селекторної наради з очільниками областей.

Про це повідомили в Урядовому Порталі.

“Попри всі негаразди, жнива тривають. Відповідно до інформації Мінагрополітики, за період жнив збирання зернових проведено на площі 3,5 млн га, фактично зібрано 12 млн тонн зерна нового врожаю”, — зазначив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Також підкреслив, що завдяки злагодженій роботі держави й за лідерства Президента України фактично розблокована робота одеських морських портів. Сьогодні перший корабель із українським зерном уже пройшов перевірку в Стамбулі. За словами очільника Уряду, це дасть додаткові можливості для експорту зерна й більше впевненості для аграріїв.

“Загалом за червень ми експортували 3,2 млн тонн з 5 тонн, які було потрібно. Експорт поступово зростає і залізницею, і дорогою, і через Дунайські порти. Морські порти значно розширять ці спроможності і аграрії отримають нові можливості для збуту продукції. Держава робить для цього все необхідне”, — наголосив Прем’єр-міністр.

Уряд, як зазначив Денис Шмигаль, зі свого боку опрацьовує і вдосконалює умови участі сільгоспвиробників у державній програмі кредитування “5-7-9”. За словами Прем’єр-міністра, понад 52% цієї програми орієнтовано на кредитування представників аграрного бізнесу.

“Крім того, ми запровадили грантову підтримку. Вже цього тижня перші заявники отримають гранти на розвиток садівництва, теплиць, на розвиток переробки та мікропідприємств. Більше 5 тисяч заявок вже подано й опрацьовано. Будемо продовжувати реалізацію цієї програми зі створення робочих місць через надання відповідних грантів”, — наголосив очільник Уряду.

Учасники наради також заслухали інформацію Міністра аграрної політики та продовольства Миколи Сольського щодо стану збирання і зберігання зернових та олійних культур. Він зазначив, що цьогоріч збір урожаю очікується більше, ніж спершу прогнозувалося — 65-67 млн тонн замість 60 млн тонн, як передбачалося раніше.

Фото: Урядовий Портал

Перейти до вмісту