Ви тут:
Прес-релізи Суспільство 

Олександр Педан розплакався під час інтерв’ю з маріупольським студентом

Телеведучий познайомився з хлопцем ще за мирних часів під час зйомок освітнього тревел-проекту “УніверСheck” у Маріуполі. Вдруге вони зустрілися вже під час війни на Західній Україні, аби Ілля розповів свою історію евакуації.

Маріуполь назавжди залишиться незагоєною раною у серцях українців. З прогресивного індустріального міста він перетворився на руїни, велику братську могилу для мирних мешканців і захисників. Разом із командою свого освітнього тревел-проекту “УніверCheck” Олександр Педан відвідав Маріуполь восени 2021 року. Тоді телеведучий побував в Приазовському державному технічному університеті та Українській академії лідерства, прогулявся набережною і замилувався красою вечірнього міста.

“Я бував у Маріуполі безліч разів, і з кожним приїздом зауважував, як воно кращає! – каже Олександр. – Останні зйомки ми провели якраз на тій самій площі перед драматичним театром, де за кілька місяців налякані місцеві напишуть слово “Діти”, і яке не зупинить рашистів…”

У Маріуполі команда проекту познайомилася з місцевим хлопцем Іллею. Він був і залишається студентом Приазовського державного технічного університету. Бо навіть попри окупацію міста і знищену будівлю, виш продовжує працювати і чекає на абітурієнтів.

За мирних часів Ілля захоплено розхвалював свій університет, під час війни він першим написав команді проекту з проханням опублікувати випуск про Маріуполь.

“Найбільше сумнівів у нас викликав Маріуполь і Приазовський технічний університет, – зізнається телеведучий Олександр Педан. – Ті кадри, які ми відзняли до війни, і те, що рашисти зробити з Маріуполем, не відповідають одне одному. Тож ми вагалися, чи варто публікувати цей випуск і вчергове тригерити українців. Але нам написав Ілля і попрохав показати його рідне місто такий, яким воно було раніше. Ми не посміли відмовити”.

Сам Ілля залишався у Маріуполі до березня. Коли його сім’я зрозуміла, що ситуація ставатиме все більш небезпечніша, наважилася на виїзд.

“Автівку батьків повністю побило осколками під час обстрілів, але нам пощастило – моя стояла трохи далі, тому вціліла, – розповідає герой проекту “УніверCheck” – маріуполець Ілля. – Тоді єдиним варіантом евакуюватися було їхати на власному автомобілі. Не було ні автобусів, ні потягів. Люди підбирали одне одного, пакували речі в машини, які були незаповнені”.

Квартира хлопця також зруйнована. Це родина Іллі дізналася зі світлин і відео з інтернету. Знищена будівля Приазовського державного технічного університету, студентом якого є Ілля. Але стіни – не люди, каже хлопець. Тому виш продовжує роботу і готується приймати абітурієнтів.

“Університет переїхав у Дніпро. Адміністрація і приймальна комісія працює в приміщенні “Дніпровської політехніки”, – каже студент ПДТУ. – Першочергово після евакуації ми намагалися сконтактуватися з викладачами і студентами, аби дізнатися, хто живий, хто на зв’язку. Наразі відомо про загибель шести викладачів і п’ятьох студентів, але все ще залишаються люди, з якими не вдалося сконтактуватися, тому їхня доля нам не відома”.

Лише в Дніпрі функціонує єдиний легітимний Приазовський державний технічний університет. У Маріуполі шахраї із псевдореспублік видають себе за ПДТУ, але це фейковий виш який не має нічого спільного з МОН, не може забезпечити ані освіти, ані жодних легітимних дипломів.

Під час інтерв’ю з хлопцем Олександру Педану важко було зберігати спокій, і він навіть заплакав. Такі ж емоції були і в маріупольського студента – героя проекту “УніверCheck”.

Переглянути випуск освітнього тревел-проекту “УніверCheck” про Маріуполь можна за посиланням. Дізнатися більше про роботу вишу та вступну кампанію- 2022 можна в університетських спільнотах у Telegram або Instagram.

Перейти до вмісту