Ви тут:
Суспільство 

Допомога ВПО, розвиток місцевих традицій, духовність та розбудова: громади Львівщини в умовах війни

У Новояворівській  громаді, що на Львівщині,   побували журналісти із восьми областей України (Київської, Чернігівської, Полтавської, Харківської, Дніпропетровської, Херсонської, Вінницької та Львівської). Візит відбувся  в межах прес-туру “Місцеві громади Львівщини  в умовах воєнного стану. Виклики та досягнення”, організованому Харківським та Львівським  прес-клубом.

Міський голова Володимир Мацелюх розповів про історію створення міста Новояворівська, про те, чим живуть і займаються його мешканці.

«Мені приємно презентувати вам нашу громаду і місто. Чим тут цікаво? Новояворівськ – це посередині між Львовом і Євросоюзом. Тут є все необхідне для комфортного проживання  і я впевнений, що після закінчення війни громаду чекає черговий етап розвитку» – резюмував міський голова.

У час війни громада стала відомою не лише сумнозвісними подіями.  Територія громади стала місцем для прихистку понад 2 тисяч внутрішньо-переміщених осіб, тут успішно працюють підприємці..

Журналісти побували також   у цехах меблевого виробництва харківського  підприємства  Roomio, яке з березня релокувалося у село Милошевичі.

За словами керівника підприємства Володимира Мисика, завод спеціалізується на виробництві меблів для кухонь, закладів громадського харчування, офісів та тренажерних залів. 

«З  2018 року ми працюємо  українському ринку. Цехи знаходились в Харкові, у районі Салтівки  — розповів Володимир Мисик. — Коли 24 лютого почалися обстріли Харкова, одразу ж вирішили шукати нове місце для роботи. Але спершу подбали про людей  та їхні родини, щоб вони були у безпеці. Згодом разом з устаткуванням заводу евакуювали і 15 працівників підприємства. Обладнання вивозили своїми вантажівками. На заводі до війни працювало 60 працівників, залишилося 15. Дехто працює дистанційно з-за кордону та з інших регіонів України. З нами працює і один місцевий.  Львівщина –  це найперспективніший регіон України. Тут безпечно і близько до кордону. Працюємо в тилу для перемоги України. Плануємо збільшувати обсяги виробництва, тому будемо збільшувати і кількість робочих місць. Експортуємо меблі у Європу. Уже зараз є контракти із Данією, Нідерландами, Німеччиною та Словенією».

У цехах немало вже підготовлених до відправки деталей майбутніх меблів. Серед них побачили і ті, що незабаром надійдуть та будуть змонтовані в Полтаві.

Бажаємо удачі підприємству на новому місці.

До речі, як поінформував представників ЗМІ голова Львівської ОВА Максим Козицький, через широкомасштабне вторгнення рф у Львівську область переїхало близько двох сотень релокованих підприємств, нарізі повноцінно запрацювало 115 підприємств. Львівська ОВА має ще 938 заявок на релокацію. Відновлення діяльності релокованих підприємств у Львівській області дозволило створити близько чотирьох тисяч нових робочих місць.

У межах туру, журналісти також побували в ЖК «Приозерний», храмі-музеї Митрополита Андрея Шептицького у с.Прилбичі, сімейному господарство Cozy Farm, Новояворівському краєзнавчому музеї, де відбувся майстер клас із випікання Яворівського пирога та розпису Яворівської забавки – нематеріальної культурної спадщини України.

У липні 2022 року Яворівський пиріг, Яворівська забавка занесені до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини.  Згодом яворівський пиріг та автентичні забавки мають намір внести до реєстру ЮНЕСКО.

До слова, у межах аналогічного прес-туру, що проходив на Полтавщині 16-17 червня 2022, журналісти  побували в Полтавському державному аграрному університеті, де обговорили з науковцями перспективи аграрної галузі України в умовах війни.

Перейти до вмісту