Ви тут:
Суспільство Україна 

8 серпня – День військ зв’язку України

У понеділок, 8 серпня, професійне свято відзначають військовослужбовці Військ зв’язку та кібербезпеки Збройних сил України. Цей вид військ є важливою ланкою української армії: на плечах зв’язківців лежать обов’язки щодо налагодження каналів комунікації та своєчасної передачі інформації на місця. 

День військ зв’язку ЗСУ встановили згідно з Указом Президента від 1 лютого 2000 року. Саме в цей день, 8 серпня 1920, у Києві, на базі колишнього Костянтинівського юнкерського військового училища, почалася підготовка зв’язківців на других Київських військово-інженерних курсах, передає armyfm.

Війська зв’язку – це спеціальні війська, призначені для забезпечення зв’язку і управління військами Збройних Сил, його технічна основа. Високий рівень боєготовності військ, оперативність і надійність управління ними забезпечує професійний особовий склад військ зв’язку. Воїни-зв’язківці входять до складу всіх родів військ. Наразі спеціальність військового зв’язківця одна з найбільш затребуваних в районі проведення ООС на сході України.

У лютому 2020 року, відповідно до реформування військових структур ЗСУ за стандартами НАТО, Головне управління зв’язку та інформаційних систем ГШ ЗСУ було переформовано у Командування Військ зв’язку та кібернетичної безпеки Збройних Сил України.

Міністр оборони України Олексій Резніков привітав військових-зв’язківців з професійним святом:

Якісний зв’язок – запорука перемоги

Сьогодні ми відзначаємо День військ зв’язку та кібербезпеки ЗСУ.

Нині військовий зв’язок – це технічна основа ЗСУ, а воїни-зв’язківці по праву належать до інтелектуальної еліти героїчного Українського війська.

У спеку та холод, вдень і вночі, під кулями, завдяки воїнам-зв’язківцям проведено чимало успішних військових операцій на передовій. Саме завдяки роботі зв’язківців наші бойові підрозділи оперативно отримують важливу інформацію, випереджають дії агресора та руйнують підступні ворожі плани.

Вони тягнуть кілометри дротів, крутять антени, виставляють камери. І завжди мають в голові надскладні схеми комунікацій.

Прадавні «Тапіки» та сучасні «Harris», «Baofeng» та «Motorola», Starlink та секретні армійські системи. Все це за допомогою відомої їм лише магії працює разом, в одній системі. І якби не вона, українська армія була б сліпа та глуха, підрозділи не могли б комунікувати, а командири керувати.

А Кібервоїни ЗСУ спільно з українською ІТ-армією активно воюють з рф у кіберпросторі. Вони виводять з ладу ворожі онлайн-ресурси, блокують портали російської пропаганди та багато чого іншого. На кіберіронті у цій війні проти країни-агресора досягнуті значні успіхи.

Із вашим днем, воїни-зв’язківці! Разом переможемо!”

Фото: armyfm

Перейти до вмісту