Ви тут:
Суспільство Україна 

ЄС визнає українські посвідчення водія: що треба знати

Українці, які були вимушені тікати від російської війни до країн ЄС на своїх автівках, можуть не турбуватися щодо перепідтвердження своїх водійських посвідчень у країні перебування. Більше не треба йти до автошколи та здавати новий екзамен, щоб отримати посвідчення водія європейського зразка.

Про це повідомили у telegram-каналі Європейського Союзу про підтримку України.

По-перше, Україна та ЄС підписали Угоду про вантажні перевезення автомобільним транспортом. Більше відома як “транспортний безвіз”, вона вже визнає українські водійські посвідчення.

По-друге, Європарламент підтримав пропозицію Єврокомісії дозволити українцям користуватися своїми національними правами у країнах-членах ЄС. Рішення ще має підтримати Рада ЄС. Після цього воно офіційно набуде чинності.

Раніше українці могли користуватися своїми національними водійськими посвідченнями в ЄС, як правило, протягом 6 місяців від дати в’їзду. Після цього треба було отримувати нові права. Тобто, піти до автошколи та скласти іспит.

Також наголосили, що це рішення не стосується реєстрації автівки. Номерні знаки все ж таки треба буде обміняти на європейські, якщо плануєте перебувати в ЄС понад рік. Проте наразі ця послуга в більшості країн-членів для українців або безкоштовна, або її вартість суттєво знижена. За докладною інформацією радимо звернутися до уповноважених органів поліції та соціального захисту у країні перебування.

Фото: ілюстративне

Перейти до вмісту