Ви тут:
PROвсе Суспільство 

Відбувся успішний дебютний запуск європейської ракети Vega-C із двигуном українського виробництва

З космодрому у Французькій Гвіані було запущено європейську ракету Vega-C у рамках місії з виведення на орбіту семи супутників. Найбільший із них – Lares-2 (Laser Relativity Satellite-2) – перевірятиме загальну теорію відносності Ейнштейна. Запуск пройшов успішно.

Про це повідомляє ITC.ua.

Vega-C має величезне значення для подальшого доступу Європи до космосу. Річ у тім, що через напад росії на Україну російські ракети стали недоступними для Європи. Відхід з ринку ракет-носіїв «Союз» на початку цього року змусив європейських інституційних та комерційних операторів супутників шукати альтернативи. І Vega-C буде очевидним варіантом для багатьох із них. Ще до успішного першого польоту в середу нова ракетна система була повністю заброньована на 2023, 2024 та 2025 роки.

Вихід Vega-C на ринок пускових установок має вирішальне значення ще з однієї причини. Її перший ступінь також буде використовуватися на європейській ракеті важкого класу Ariane-6, що нині готується. Спільне використання технології ступеня в обох пускових установках призведе до значної економії коштів.

«Попит на запуски в Європі в найближчі кілька років і надалі буде високим, і Vega-C і Ariane-6 стануть нашими робочими конячками», – сказав генеральний директор Європейського космічного агентства Йозеф Ашбахер.

Vega-C є результатом доопрацювання попередньої ракети Vega, представленої у 2012 році. Модернізація забезпечила підвищення продуктивності та зниження витрат.

Також розробники сподіваються, що запроваджені зміни додадуть більшої гнучкості, щоб задовольнити різноманітні вимоги сучасних супутникових операторів. Vega-C зможе виконувати великі місії з одним важким корисним навантаженням, а також спільні місії, коли одночасно запускаються десятки маленьких супутників.

Крім того, Vega-C має доставити до космосу європейський роботизований шатл. Він повинен буде провести ряд наукових експериментів у космосі, а потім повернути результати на Землю. Як очікується, перший запуск шатла відбудеться 2024 року.

Перейти до вмісту