Ви тут:
Суспільство Україна 

В Україні на 40% збільшились випадки гострих кишкових інфекцій, – Центр громадського здоровʼя

Йдеться про 6 місяців 2022 року у порівнянні з аналогічним періодом 2021 року.

Про це на брифінгу “Літо 2022 та інфекційні хвороби: підсумки та основна профілактика” повідомили фахівці Центру громадського здоровʼя.

Епідситуація

Гострі кишкові інфекції – є контактним захворюванням, яке передається через уживання зараженої їжі та води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту. Причиною збільшення таких захворювань є недотримання населенням норм безпеки їжі і води та гігієни рук.

Серед найбільш поширених захворювань реєстрували:

Ротавірусна інфекція – 3533 випадки;
Сальмонельоз – 1028 випадків;
Шигельоз – 97 випадків;
Вірусний гепатит А – 103 випадки;
Ботулізм – 51 випадок.

“За 6 місяців 2022 року на ботулізм захворіла 51 людина, серед них четверо померло. Ботулотоксин – це надзвичайно небезпечно!”, – розповіла Оксана Кошалко, керівниця відділу епіднагляду Центру громадського здоровʼя.

Переважна більшість отруєнь повʼязана з купівлею риби на стихійних ринках: непатраної соленої чи вʼяленої риби. Якщо така риба додатково перебувала під відкритим сонячним промінням – це ідеальне середовище для розмноження ботулотоксину. Але і без цього вона небезпечна, адже ботулотоксин розмножується в кишківнику риби та отруює її всю.

Правила безпеки для уникнення гострих кишкових інфекцій:

– дотримуйтесь гігієни рук
– мийте їжу під проточною водою
– термічно оброляйте їжу
– не купуйте соленої та вʼяленої риби на стихійних ринках
– не купуйте готову їжу в ятках, які неналежно зберігають продукти
– зберігайте в холодильнику сирі продукти та приготовлену їжу окремо
– висушуйте посуд після його миття
– якщо маєте сумніви в якості води – прокіпʼятіть її
– вакцинуйтесь

Перейти до вмісту