Ви тут:
Медицина Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

У Полтавській обласній лікарні планують відкрити нове відділення нейрореабілітації, – Віктор Ляшко

8 липня Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко відвідав з робочим візитом Полтавщину. Разом із начальником Полтавської ОВА Дмитром Луніним відвідав кілька лікарень області, де проконтролював якість надання медичної допомоги для переселенців і жителів регіону.

Під час візиту міністр анонсував створення на базі Полтавської обласної клінічної лікарні імені Скліфосовського нового відділення, де надаватимуть комплексну ранню реабілітацію, повідомили у Полтавській ОВА.

“Тема реабілітації гостро стояла в Україні навіть до початку війни, адже кількість реабілітаційних центрів була замалою для наявної на той момент кількості політравм, інфарктів та інсультів. Сьогодні цю тему розглядаємо комплексно, щоб у кожній лікарні, що надає допомогу хворим із політравмами та інсультами, відбувалася реабілітація в реанімації з переводом у заклади довготривалої реабілітації. На Полтавщині таке нове відділення створять на базі обласної лікарні імені Скліфосовського”, – розповів Віктор Ляшко.

“Ми вже провели перемовини з ВООЗ та затвердили в них проєкт. Відділення буде на 20-25 ліжок. Потужне обладнання закупить МОЗ за підтримки ВООЗ”, – додав Дмитро Лунін.

Міністр та начальник ОВА проговорили також можливість створення на Полтавщині першої університетської клініки, яка б стала потужною базою для проходження практики лікарів-початківців.

“Університетська лікарня – це лікарня, в якій одночасно надають медичну допомогу всім, хто її потребує, а також працевлаштовані або мають доступ працівники кафедр і студенти-інтерни. Такі лікарні повинні мати найсучасніше обладнання, оскільки студенти повинні володіти всіма світовими та передовими практиками. В планах відбудови України ми орієнтуємося на те, що є у світі, на ті технології, які будуть популярними через 5-10 років. І ми будемо рухатися в напрямі створення університетських клінік. Ми звернулися до областей із питанням про можливість створення таких клінік на базі обласних лікарень. Більшість областей схиляються до того, щоб це була спільна діяльність: майно залишалося на балансі обласних рад, але ми мали юридичні механізми для того, щоб студенти і працівники кафедр приходили оперувати, працювати, щоб вони були офіційно працевлаштовані. Можливо, буде окремий закон про університетські клініки”, – зазначив Віктор Ляшко.

Також міністр ознайомився з роботою Полтавської обласної клінічної психіатричної лікарні та Полтавського обласного онкодиспансеру, де планують встановити перший в області лінійний прискорювач.

Фото: Полтавська ОВА

Перейти до вмісту