Ви тут:
Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

У Полтаві склали присягу бійці добровольчого формування

13 липня відбулася присяга на вірність народу України в добровольчому формуванні Полтавської міської територіальної громади №2. На урочистій церемонії були присутні представники керівного складу всіх головних військових підрозділів області, військовий комісар, представники ОВА і Нацполіції.

Церемонія була одночасно урочистою й надзвичайно теплою. Очі й серця цих чоловіків, що сьогодні дали слово захищати Україну і Полтаву повнились впевненістю, що наша держава вистоїть і переможе. Командир підрозділу Віктор Криворучко вручив почесні грамоти за допомогу у вирішенні організаційних питань по створенню добровольчого формування. Також формуванню саме сьогодні передали озброєння від ЗСУ.

Служба у добровольчому формуванні не звільняє від призову, і 15 осіб вже пішли воювати. Сюди ж прийшли служити ті, хто за різними обставинами не відповідає вимогам армії. Причини різні – стан здоров’я, вік, інші. Але ці чоловіки й жінки хочуть захищати Україну від окупантів – і вже роблять чимало важливого.

Добровольчі формування підпорядковуються єдиному військовому командуванню. Однак якщо армійці та тероборона живуть у казармах, то учасники цих формувань продовжують ходити на свої робочі місця та проживати вдома. Однак, і у них є надзвичайно актуальні завдання по захисту міста від російської агресії. Кістяк формування, який і створював його, це люди, які люблять наше місто і готові його боронити. Служити  зголосилися бійці віком від 30 до 72 років. 8% особового складу – це люди старші 60 років.

Нині добровольче формування Полтавської міської територіальної громади №2 тісно співпрацює з поліцією, забезпечуючи підтримання правопорядку в місті, патруллюючи Полтаву й околиці, перевіряючи документи і забезпечуючи затримання порушників комендантської години, чергуючи на блокпостах, виявляючи колаборантів, а за необхідності до їх повноважень входитиме й затримання ворожих диверсійних груп.

Підрозділ створено на базі охоронної фірми “Антарес”, тому на шевронах у бійців чорні скорпіони (Антарес – це найяскравіша зірка сузір’я Скорпіона), наразі сьогодні, як і вже багато років ці бойові скорпіони стоять на захисті правопорядку.

Як розповів командир добровольчого формування Віктор Криворучко, чотири місяці тривав військовий вишкіл, стрільби.

“Відбулася знакова, вважаю, подія. 4 місяці ми відбирали і навчали хлопців. Моє завдання, як кадрового офіцера, що воював свого часу в Афганістані, не лише виконати бойове завдання, а й зберегти їх життя для майбутнього України. Бійці мого підрозділу хочуть захищати Полтаву. І ми забезпечимо виконання цієї задачі. До нас прийшли такі люди, як майстер спорту Петро Бутрій. Йому 72 роки, але він голова Асоціації ветеранів спорту Полтавської області. І щоденно власним прикладом він доводить більш молодим побратимам, що в цьому віці можна тримати зброю і виконувати бойові завдання, а мотиваційний наставник з нього взагалі унікальний! Це великий приклад для інших. Прийшов до нас бізнес. На жаль, ми від міста, до оборонного формування якого належимо, не отримали жодної копійки на організацію забезпечення оборонної діяльності. Все, що ви бачили, це за рахунок, насамперед, нашого підприємства, волонтерів. Наприклад, Петро Бутрій допоміг закупили якісні й надійні канадські бронежилети. Дієво допомагає забудовник Сергій Морозов. У придбанні форми посприяв Олександр Удовіченко. Будівельна компанія “SMNK” придбала турнікети. Валерій Маляренко з компанії “Полтаватрансбуд”, Руслан Журавльов з компанії “Полтавариба” також долучились до допомоги. Хто чим може сприяють забезпеченню нашого добробату. Але мені прикро на тих, хто залишається осторонь, коли ворог не те, що біля наших дверей, а вже ті двері виніс і йде брудними чобітьми по нашій землі, вбиваючи наших рідних дітей! І пишаюсь тими, хто служить з нами, одночасно допомагаючи. На мою думку чоловік має збудувати дім, створити сім’ю, і вміти це захистити. Народ України і місто Полтава мають бути в безпеці – це основне наше завдання”, – зазначив Віктор Криворучко.

Номер телефону для тих, хто має бажання записатися добровольцем в указане формування або надати матеріальну допомогу: 099-252-29-35.

Марія Бойко

Фото: Олена Омельченко

Перейти до вмісту