Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

У Полтаві презентували креативний досвід України та Британії в умовах пандемії і війни

Безкоштовні освітні можливості з підприємництва для креативних індустрій – відеокурс “Креативне підприємництво”, подкаст “Від мистецтва до індустрії” та досвід діючих креативних сфер в умовах пандемії та війни – про все це йде мова у презентації “Креативні індустрії. Як адаптуватись під нову реальність”.

У рамках Програми підтримки підприємництва в системі освіти Британської Ради протягом трьох років команда Creative Spark Poltava вивчала британський досвід освітніх можливостей для креативних індустрій, розробляла спільні освітні й тренінгові програми, адаптувала їх під вимоги української аудиторії та проводила навчання й менторські сесії з учасниками проєкту – молодими людьми, які хочуть відкрити бізнес у сфері креативних індустрій. Результатом співпраці стали два освітніх продукти – це відеокурс “Креативне підприємництво” та аудіоподкаст “Від мистецтва до індустрії”.

В Україні сфера креативних індустрій лише формується, тому подібне навчання з креативного підприємництва є лише в кількох вишах в Україні, зокрема в Полтавському університеті економіки і торгівлі. Приєднатися до курсу “Креативне підприємництво” можуть усі охочі.

На курсі слухачі зможуть:

дізнатися, що включає процес креативного підприємництва та як воно розвивається в Україні та Британії.

розвинути свої навички креативності, управління командою, продажів та брендингу,

навчитися знаходити бізнес-ідеї,

перетворювати їх на бізнес-моделі,

складати бізнес-план та залучати фінансування,

довідаються, як захистити інтелектуальну власність та управляти якістю креативних продуктів.

У результаті навчання та проходження тестування з тематик слухачі зможуть згенерувати сертифікат про проходження курсу.

У процесі реалізації проєкту команда зрозуміла, що є необхідність розширювати аудиторію та практикувати нові методи поширення освітнього контенту. Через те, що популярність подкастів останніми роками зростає, виникла ідея використати саме цю форму подачі контенту та створити власний аудіоподкаст “Від мистецтва до індустрії”.

Основу подкасту “Від мистецтва до індустрії” склав курс “Креативне підприємництво”. Проте епізоди подкасту побудовані не у формі лекцій, а у формі діалогів щодо найбільш важливих питань монетизації креативних продуктів.

Загалом подкаст включає 10 епізодів, що охоплюють тематики особливостей монетизації креативних індустрій в Україні та Великобританії, генерації та вибору креативних ідей, перетворення ідей в робочі бізнеси, побудова бізнес-моделей, техніки продажів креативних продуктів, брендинг, формування команди, якість, інтелектуальна власність та фандрейзинг. Аудіоподкасти ґрунтуються на конкретних кейсах та прикладах з розвитку креативних індустрій як Великобританії, яка є флагманом у розвитку та становленні креативної економіки так і України, та, зрештою і інших країн світу.

Так склалося, що подкаст якраз був в процесі запису, коли розпочалося повномасштабне вторгнення російських військ в Україну. Після тривалих обговорень команда дійшла висновку, що в подкасті розкриті певні універсальні питання, які будуть актуальні і під час війни, і після війни. Тому подкаст “Від мистецтва до індустрії” буде корисним для слухачів, війна скоро завершиться і на креативні індустрії України чекає шалений розвиток.

Робота над курсом і подкастом тривала близько 2 років, і очевидно, що не лише команда Creative Spark Poltava, а й самі представники креативних індустрій не враховували ризик воєнного вторгнення російських військ в Україну. Тому в презентації мова йде про те, як адаптуються креативні індустрії під час війни. Представники кількох різних креативних індустрій: дизайн, образотворче мистецтво, івент та діджитал-агенцій розповіли про свій досвід, як вдається монетизувати свою справу і залишатися вірним своїй творчості. Їхні історії ви почуєте у презентації.

Очевидно, що війна кардинально змінила правила ведення креативного бізнесу в Україні. Але так само очевидно, що вже зараз українська культура та попит на продукти креативних сфер мають шалений попит та привертають увагу не лише на локальному рівні, а й в усьому світі. Одразу після перемоги на Україну чекає тривали та непростий шлях відновлення як матеріального, так і духовного. Креативні сфери якраз і є тим місточком, який допоможе у відновленні обох складових і саме ці сфери мають великі перспективи та потужний потенціал.

Аудіоподкаст “Від мистецтва до індустрії” можна прослухати на платформах Anchor, SoundCloud, Youtube, Google Podcasts, Apple Podcasts. А також слідкуйте за нами на Офіційній сторінці Creative Spark, у соціальних мережах: Фейсбук та Інстаграм Creative Spark Poltava.

Захід реалізується в рамках програми Creative Spark: Програма підтримки підприємництва у сфері освіти, яку реалізує Британська Рада. Локальними партнерами і організаторами є Полтавський університет економіки і торгівлі у партнерстві з ГО «Центр освіти дорослих Полтавщини», ГО “Ко-Імпакт” та Університетом Портсмуту (Велика Британія).

Перейти до вмісту