Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Популяризуватимуть українських письменників: у Козельщинській громаді деколонізували музей

На засіданні двадцятої сесії восьмого скликання Козельщинської селищної ради депутати затвердили статут та назву місцевого комунального музею. Відтепер він називатиметься «Мануйлівський літературно-краєзнавчий музей».

Про це повідомили у Полтавському офісі УІНП.

Сесійному засіданню передували широке громадське обговорення, «круглий стіл» та засідання постійних комісій Козельщинської селищної ради. Темою обміну думками і дискусій стали перспективи музею імені російського сталінського письменника, голови спілки письменників СССР Максіма Горького у селі Мануйлівка.

У засіданні 20-ої сесії селищної ради, а також у згаданих громадсько-експертних обговореннях взяли участь завідувачка кафедри української літератури, кандидатка філологічних наук Полтавського  національного педагогічного університету Віра Мелешко та регіональний представник Українського інституту національної пам’яті в Полтавській області Олег Пустовгар.

Висловлювалися думки, що музей необхідно не лише зберегти, але й розвивати як осередок знань про видатних українських письменників, життя яких пов’язане з мальовничим селом Мануйлівка. Це і Остап Вишня, і Григір Тютюнник, і Олесь Гончар, і Павло Тичина, і Феодосій Роговий та ін.

«Так, сталініст Горький двічі приїздив до села. Так, протягом десятиліть тут плекався радянський міф про цього ідеолога комунорежиму, який підтримував та схвалював систему комуністичних концентраційних таборів ГУЛАГ, називав українську мову «нарєчієм», був одним із співтворців наклепницької комуністичної кампанії, спрямованої проти провідника українського визвольного руху, видатного борця за незалежність, голови Директорії УНР Симона Петлюри. Так, для людей старшого віку-тема «Горький і Мануйлівка» – це наче священна корова. Але, як бачимо, культ росіянина затіняв історико-краєзнавчі знання про українських митців. Пора позбавлятися шкідливого російського імперського спадку. Настав час розробити концепцію нової експозиції, перепрофілювати музей. Лише після опрацювання фахівцями і затвердження концепції у громаді буде доречно обговорювати джерела фінансування нової експозиції. Але очевидно, що музей у селі Мануйлівка має популяризувати життя і творчість українських  письменників. Такий підхід стане важливим внеском у справу деколонізації свідомості», – наголосив Олег Пустовгар.

Віра Мелешко висловила низку цікавих ідей щодо нової експозиції музею.

Голова громади Олександр Троцький оголосив намір розробити рішення виконкому про склад робочої групи з формування концепції нової експозиції. До групи мають увійти літератори, історики і краєзнавці з Полтави і Козельщинської громади.

Перейти до вмісту