Ви тут:
Медицина Прес-релізи Суспільство 

“Не має ніякого стосунку до мокрої голови”: симптоми менінгіту та способи профілактики

«От будеш ходити на вулицю з мокрою головою — отримаєш менінгіт!». Такі «погрози» можуть стосуватися і мокрої голови, і купання в холодній воді, і прогулянки без шапки. Але менінгіт не має ніякого стосунку до мокрої голови чи наявності головного убору.

«Менінгіт — це інфекційне захворювання. Його викликають збудники — віруси, грибки, бактерії, паразити тощо», — наголошує лікар-інфекціоніст Євгеній Щербина.  Він пояснює, що найпоширенішою причиною менінгітів є саме віруси, зокрема ентеровіруси.  На них припадає орієнтовно  понад 80%  всіх вірусних менінгітів. Групи ентеровірусів також спричиняють кишкові інфекції. Але що таке взагалі менінгіт? Давайте розбиратися.

Менінгіт — це  запалення захисних оболонок  головного та спинного мозку. 

Основні  симптоми  менінгіту:

– висока температура;

– головний біль;

– блювання;

– холодні кінцівки;

– сплутаність свідомості;

– скованість шиї;

– людина сонна, її важко розбудити;

– судоми;

– специфічний висип, який не зникає під час натискання;

– людині важко витримувати яскраве світло.

Як ми вже згадали, викликати хворобу можуть різні збудники — і грибки, і бактерії, і віруси.

“Вірусні менінгіти, як правило, протікають легше. Доволі часто ви можете навіть і не знати, що у вашої дитини чи вас був менінгіт. Ну, температура, ну голова боліла — з ким не буває? Навіть якщо така людина потребує госпіталізації, то в більшості випадків не перебуватиме в реанімаційному відділенні”, — говорить інфекціоніст Євгеній Щербина. 

Також бувають паразитарні, амебні та  неінфекційні менінгіти , які можуть виникнути як наслідок дії  деяких препаратів, операцій на мозку або травм голови.  Отож, причини різні, але, як бачите, — жодних згадок про капелюхи, мокре волосся та купання в холодній воді. Євгеній Щербина додає, що частіше менінгіт розвивається в людей, які мають серйозні проблеми з імунітетом. Але іноді це може трапитись і з
абсолютно здоровою людиною. 

Як захиститися?

Хотіли б ми сказати, що для захисту достатньо зробити одне щеплення. Але не все так просто. Тобто робити щеплення точно потрібно і не одне! Оскільки менінгіт спричиняють дуже різноманітні віруси та бактерії, захист від нього можуть надати такі вакцини:

– Hib-вакцина проти гемофільної інфекції;

– проти пневмококової інфекції;

– проти менінгококової інфекції.

Але також менінгіт може викликати вірус кору,  вірус грипу  або  вітряна віспа . І від цих хвороб також є щеплення.

Варто зауважити, що в Україні є щеплення лише проти таких серогруп менінгококу як А, С, Y та W-135. Проте немає вакцини проти серогрупи типу В. Ця вакцина називається BEXERO і якщо ви наразі  перебуваєте за кордоном, не упустіть нагоду щепитись нею. 

Дотримуватись національного календаря щеплень та не нехтувати можливістю купити додаткові вакцини — вже є прекрасним захистом від цього захворювання.  Ну і звичайно, не забуваємо про базові правила гігієни: ретельне миття рук, користування чистими приборами для їжі тощо. “В зоні ризику менінгіту і дорослі, якщо вони проживають скупчено, наприклад, в гуртожитках або казармах. Отож варто подумати про щеплення в будь-якому віці”, — каже лікар.

Авторка: Наталія Бушковська, експерт Євгеній Щербина

Перейти до вмісту