Ви тут:
Суспільство Україна 

НБУ підняв офіційний курс гривні одразу на 25%

Національний банк України 21 липня 2022 року скорегував офіційний курс гривні до долара США одразу на 25% до 36,5686 грн за долар.

За словами регулятора, такий крок дасть змогу збільшити конкурентоспроможність українських виробників, зблизити курсові умови для різних груп бізнесу та населення та підтримати стійкість економіки в умовах війни.

«Фіксація курсу гривні на рівні 29,25 грн за $1 на початку війни допомогла забезпечити стабільну роботу фінансової системи. Механізм фіксації курсу є стабілізатором економіки в поточних умовах. Війна триває вже майже п’ять місяців, за які відбулися суттєві зміни в нашій та світовій економіці. В таких умовах офіційний курс гривні на рівні 24 лютого вже не відповідає реаліям та поступово втрачає роль якоря для очікувань. Ураховуючи це, Національний банк здійснює разову корекцію офіційного курсу гривні до долара США та фіксує його на рівні 36,5686 грн/дол. США», — заявили в нацбанку.

При цьому офіційний курс гривні до долара США й надалі є фіксованим. В НБУ наполягають, що за умов високої невизначеності, зумовленої війною, фіксований офіційний курс до долара США є основним якорем стабілізації очікувань.

За оцінками Національного банку, корекція обмінного курсу збільшить приплив і відповідно продаж валютної виручки експортерами, мінімізує спекулятивну складову поведінки учасників ринку та дасть змогу стабілізувати курсові очікування.

Перейти до вмісту