Ви тут:
Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Мешканці багатоповерхівок можуть обрати індивідуальний режим теплоспоживання, – “Полтаватеплоенерго”

Вже зараз необхідно подбати про раціональне використання теплової енергії, що надходить до будинку в зимовий період. Зробити це допоможе регулювання обсягів теплоспоживання багатоповерхівки та вжиття низки енергоощадних заходів.

Про це повідомили у пресслужбі ПОКВПТГ “Полтаватеплоенерго”.

“Ні для кого не секрет, що розміри сум у щомісячних платіжках, які отримують споживачі, напряму залежать від обсягів теплоспоживання в будинках. Особливо в тих, де встановлені будинкові лічильники теплової енергії (а таких багатоповерхівок у Полтаві вже понад 95%). Саме комерційні вузли обліку дають можливість зафіксувати, скільки тепла надійшло в будівлю в певний розрахунковий період. Водночас мешканці багатоповерхівок, обладнаних будинковими тепловими лічильниками, мають змогу самостійно обирати режим теплоспоживання для свого будинку й раціонально використовувати теплову енергію, тим самим зменшуючи суми до сплати в рахунках”, – йдеться у повідомленні.

У “Полтаватеплоенерго” наголосили, що для кожної багатоповерхівки обсяги споживання тепла індивідуальні. Визначає їх чимало факторів: теплозахисні властивості зовнішніх огороджувальних конструкцій, конфігурація самої будівлі (кількість поверхів, її “компактність” тощо), кількість діб надання послуги, температурний режим як усередині приміщення, так і надворі тощо. Через це двох абсолютно однакових за рівнем споживання тепла будинків бути не може. Навіть зовні схожі між собою будівлі мають різне теплоспоживання, адже велику роль відіграє й організованість мешканців та їхнє бажання зменшити витрати на оплату послуг з опалення за рахунок раціонального користування тепловою енергією.

Як споживачам зменшити обсяги споживання тепла у своєму будинку?

Регулювання обсягів теплоспоживання може відбуватися за рахунок як якості теплоносія, так і його кількості.

Якісним регулюванням займається підприємство. Суть його у встановленні та підтриманні температури теплоносія на рівні, що відповідає погодним умовам. У результаті температура повітря в будинках тримається в межах нормативних значень. Тобто якісне регулювання постійно відбувається на котельнях підприємства.

“Проектні рішення підключення житлових будинків до мереж “Полтаватеплоенерго” були погоджені та реалізовані ще за радянських часів. Тому на сьогодні підприємство вимушене експлуатувати мережі (розподіляти теплоносій на потреби опалення і постачання гарячої води) саме в такому вигляді. І теплообмінні установки в будинках та ЦТП підприємства не передбачають автоматизації зміни параметрів їхньої роботи. Єдиним шляхом недопущення перегріву будинку та значних втрат енергії через відчинені вікна і балконні двері є зниження температури теплоносія”, – наголосили у “Полтаватеплоенерго”.

Кількісне ж регулювання може здійснюватися в кожній окремій багатоповерхівці. У цьому випадку мешканці самостійно вирішують, яка температура в будинку буде прийнятною для всіх, і підтримують її. Споживачам необхідно домовитись, чи вони погодяться на нормативну температуру в +18-20°С або ж матимуть у квартирах приблизно +25°С, але й сплачуватимуть більше. Адже збільшення температури повітря всередині приміщення на 1°С призводить до зростання витрат теплової енергії в середньому на 5%. Звісно, ці 5% знаходять відображення і в рахунках за опалення.

Кількісне регулювання безпосередньо в житловому будинку допомагає уникнути так званих “перетопів” без зниження якості гарячого водопостачання та зберегти кошти споживачів, особливо в періоди, коли денна температура зовнішнього повітря перевищує +5–8°С. Як правило, це характерно для весни й осені, а цьогоріч ще й для окремих зимових днів.

“Звертаємо увагу: конструкції внутрішньобудинкових систем опалення мають обмеження щодо кількісного регулювання. Щоб не допустити гідравлічного розбалансування системи опалення, не можна зменшувати витрати теплоносія нижче за передбачені проектною документацією для кожного житлового будинку. Якщо система розбалансується, теплопостачання відчутно погіршиться, а в окремих квартирах опалення може взагалі бути відсутнім. Тому, коли температура зовнішнього повітря перевищує +5–8°С, а тепло в будинок подається, доцільніше повністю призупиняти подачу теплоносія на систему опалення. Це і забезпечить раціональне використання теплової енергії, і гарантує рівні можливості для всіх споживачів користуватися опаленням”, – додали у пресслужбі підприємства.

Як мешканцям почати самостійно регулювати обсяги споживання теплової енергії?

Насамперед необхідно обрати відповідальну особу. Для цього мешканці багатоповерхівки проводять загальні збори, на яких визначаються з прийнятним для всіх температурним режимом усередині приміщень й обирають уповноваженого представника. Наступний крок — письмово поінформувати підприємство про факт обрання відповідальної особи і підтвердити його копією протоколу зборів з підписами всіх учасників. Отримавши письмове звернення мешканців, фахівці служби контролю за збутом теплової енергії проінструктують обраного уповноваженого щодо роботи вузла обліку безпосередньо на місці його встановлення. Інструктаж передбачає розгляд основних підходів до кількісного регулювання подачі теплоносія до будинку і принципів роботи теплового лічильника. Відповідальна особа навчиться знімати показники лічильника, оцінювати витрати теплоносія тощо.

У більшості багатоповерхівок міста обрали відповідальних представників, які вже пройшли інструктажі. Аналіз минулого й поточного опалювальних періодів показує, що там, де проводилося регулювання обсягів теплоспоживання, економія мешканців на опаленні в середньому склала до 20% порівняно зі схожими будинками без регулювання.

Які ще заходи допоможуть заощадити на опаленні?

Попри поширений міф будинковий тепловий лічильник сам по собі не є засобом економії. Він лише обліковує обсяг теплової енергії, спожитої багатоповерхівкою. Щоб дійсно економити, необхідно вжити цілої низки заходів.

По-перше, слід утеплити огороджувальні конструкції (стіни, вікна, покриття тощо) та внутрішньобудинкові трубопроводи, це не дасть теплу «втекти» з будинку Подбайте про місця загального користування, щоб холод не потрапляв до будівлі через розбите на сходовій клітині скло чи пошкоджені двері під’їзду. Ще один захід економії — встановлення автоматизованих індивідуальних теплових пунктів (ІТП) з погодними регуляторами У Полтаві мешканці кількох багатоповерхівок власним коштом встановили таке обладнання у своїх будинках і вже оцінили його переваги.

Перейти до вмісту