Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Абітурієнтам вишів з особливо небезпечних територій дозволять вступати за співбесідою

Абітурієнти з окупованих територій, та тих, де тривають бойові дії, мають можливість вступити до вишів за співбесідою. У Полтавському університеті економіки і торгівлі повідомили, що в черговий раз відбулась нарада Міністерства освіти і науки України з відповідальними за організацію освітнього процесу в закладах, що здійснюють підготовку за освітніми ступенями фахового молодшого бакалавра, молодшого бакалавра, бакалавра, магістра усіх форм власності та сфер управління метою якої є надання роз’яснень закладам фахової передвищої, вищої освіти стосовно особливостей прийому на навчання для здобуття фахової передвищої та вищої освіти вступників з особливо небезпечної території. Також, учасників наради було поінформовано стосовно внесення змін до Норм часу для планування та обліку навчальної роботи педагогічних і науково-педагогічних працівників закладів фахової передвищої освіти, затверджених наказом Міністерства освіти і науки України від 18 червня 2021 року № 686.

Отже, вступники на основі повної загальної середньої освіти мають:

1. Обрати навчальний заклад.

2. Зареєструвати електронний кабінет вступника та завантажити необхідні документи за посиланням https://cabinet.edbo.gov.ua/login.

3. Подати до приймальної комісії навчального закладу документ, який підтверджує реєстрацію на особливо небезпечній території та інші документи (можна в електронній формі). Прийом заяв триватиме з 11 липня (для заяв в паперовій формі) та з 29 липня (для заяв в електронній формі) до 18.00 8 серпня.

4. Пройти в обраному навчальному закладі індивідуальну усну співбесіду чи творчий конкурс при вступі на бюджетні місця (за зверненням вступника співбесіди можуть провести дистанційно). Індивідуальні усні співбесіди триватимуть з 11 липня по 16 серпня включно для основного набору та до 30 вересня – для додаткового набору. Терміни реєстрації для участі у творчих конкурсах визначає приймальна комісія кожного окремого навчального закладу – ознайомитися з термінами можна на офіційному сайті обраного для вступу закладу.

5. Виконати вимоги для зарахування до навчального закладу.

6. Розпочати навчання.

7. Укласти договір про навчання протягом трьох місяців після початку навчання.

Для молодших спеціалістів та молодших бакалаврів потрібно дистанційно пройти індивідуальну співбесіду при вступі на контрактну форму навчання або надати результати ЗНО 2019-2021 років при ступі на бюджетні місця. Терміни прийому заяв:

– з 29 липня до 18.00 8 серпня – для осіб, які вступають на основі індивідуальної усної співбесіди;

– з 29 липня до 18.00 23 серпня – для осіб, які вступають за результатами національного мультипредметного тесту чи на основі сертифікатів ЗНО. Індивідуальні усні співбесіди проводитимуться з 9 по 16 серпня включно.

Бакалаври для продовження навчання мають пройти спеціальний порядок зарахування (крім спеціальностей 081 «Право» та 293 «Міжнародне право») – терміни для звернення щодо зарахування у 2022 році кожен заклад вищої освіти визначає окремо.

Для довідок з питань вступу можна звертатися на безкоштовні «гарячі лінії»:

– 0 800 504 425 – урядова гаряча лінія з питань освіти;

– 0 800 504 507 – гаряча лінія Міносвіти;

– 1545 – урядова гаряча лінія.

Перейти до вмісту