Ви тут:

Законопроект, який передбачає повернення 56 днів відпустки педагогам, готовий до розгляду у ВРУ, – Сергій Шкарлет

1 червня Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет в ефірі телемарафону «Єдині новини» розповів про організацію роботи вчителів під час канікул, оплату праці освітян та становище педагогів на тимчасово окупованих територіях України.

Зокрема, він повідомив, що під час воєнного стану вчителям надаються 24 календарні дні відпустки, але у ВРУ вже є законопроєкт, яким передбачено повернення 56 днів відпустки, як це було до військової агресії рф.

Також Міністр сказав, що майже 10 тис. українських освітян не можуть отримати заробітну плату через відсутність уповноважених осіб закладів, які мають цифрові підписи.

«На жаль, є 48 територіальних громад. Це приблизно 10 тис. педагогів, які наразі не отримали заробітні плати за квітень. Це відбувається тому, що в Міністерства освіти і науки немає прямого менеджменту кожної школи, бо ними опікуються місцеві органи влади або їхні засновники», – зазначив Сергій Шкарлет.

Саме через цю причину неможливо сформувати реєстри для виплат. Також він додав, що питання з виплатами вирішується на рівні начальників ОВА.

Крім того, Міністр зауважив, що українські вчителі на тимчасово окупованих територіях не повинні йти на співпрацю з російськими окупантами та переходити на їхні стандарти викладання.

«Ми майже завершили навчальний рік, тим більше, що ми дали можливість завершити його в онлайн-режимі. Викладачі не зобов’язані йти на роботу до рашистів, не зобов’язані в жодному разі переходити на їхні стандарти, адже сьогодні Україна забезпечила всі можливості викладання за українськими стандартами в онлайн-форматі, поки що в онлайн-форматі», – зазначив Сергій Шкарлет.

За словами Міністра, для онлайн-навчання працює платформа «Всеукраїнська школа онлайн», електронний щоденник, електронний класний журнал та є приватні дистанційні школи, які надали можливість навчатися безкоштовно усім українським учням і завершити навчальний рік, серед них «Атмосферна школа» та «Оптіма».

Також Сергій Шкарлет зауважив, що існують два ключові моменти щодо роботи педагогів на тимчасово окупованих територіях.

«Перше зло – це дійсно викладання на мові окупанта. Але ще більше зло – це викладання за російськими наративами, за російськими стандартами, де все пронизано «меншовартістю» нашої держави. Більша частина наших освітян, і я пишаюся ними, не допустила і в жодному разі не пішла на співпрацю з окупантом», – наголосив Сергій Шкарлет.

Нагадаємо, МОН і Українська Гельсінська спілка з прав людини започатковує курс міжнародного гуманітарного права для освітян.

Перейти до вмісту