Ви тут:
Медицина Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

Як стати донором крові: поради лікаря з Полтавщини

Донором може бути кожен дієздатний українець віком від 18 років. Ваша вага має бути не менше 50 кг – інакше забір крові може бути небезпечним для вашого здоров’я. Щоби стати донором, ви маєте пройти відповідне медичне обстеження у медичному закладі перед здачею крові і у вас немає бути протипоказань, визначених МОЗ України.

Про це розповів лікар-хірург КНП “Кобеляцька міська лікарня” Олег Скорик.

Донорство — це круто, просто та необхідно. Адже за одну донацію можна врятувати 3 життя, зробити добру справу та до того ж дізнатися більше про стан свого організму. 

Для багатьох людей добровільна здача крові — це почесна і благородна справа, адже люди, які віддають частку себе іншому, є справжніми громадянами своєї держави. Донор дарує шанс на збереження життя та
одужання, ще один день народження.

За дослідженнями вчених, давання крові навіть корисно, тому що стимулює роботу ендокринної та імунної системи організму. В організмі дорослої людини знаходиться близько 5,6 л крові, в той час коли за один раз забирають 450-470 мл – занадто мало, щоб нанести шкоду вашому організму. До того ж організм історично звик до незначної частини крові внаслідок травм та складних природних умов, тому швидка регенерація (відновлення) закладена в нас біологічно.

Медики давно помітили, що люди, які регулярно здають кров, не хворіють на грип та застуду, рідше страждають онкозахворюваннями та серцево-судинними захворюваннями, а також психічними розладами.
Донорська кров заготовлюється винятково одноразовими системами. Вона обов’язково обстежується на гепатити «В» і «С», сифіліс, ВІЛ-інфекцію тощо. Тому, здавши кров, можна не тільки допомогти хворим, а й безоплатно обстежитись на вищезазначені інфекції. 

Вирішивши стати донором, людина робить відповідальний вибір. Ще вчора він відповідав тільки за стан свого здоров’я, а сьогодні – вже і за самопочуття інших людей.

Донор несе надію і здоров’я десяткам людей. Тому він не може ризикувати собою ради сумнівних задоволень – він повинен завжди пам’ятати, що серед його реципієнтів немало дітей і породіль.

Один із основних принципів донорства – “Ніякої шкоди донору, максимум користі для хворого”.

Кожен донор має знати, що від стану його здоров’я залежить життя і здоров’я хворого. Для того, щоб донорська кров приносила користь, донору необхідно дотримуватись певних правил. У день здачі крові треба відпочити, легко поснідати та не планувати на цей день серйозних справ, інтенсивного фізичного навантаження, прийом алкоголю. Не бажано в цей день управляти транспортними засобами через емоційне збудження, яке буває, як правило, у всіх. Напередодні увечері необхідно повечеряти, при цьому не можна вживати жирну, молочну їжу та напої, які містять алкоголь.

За 2 години до та 2 години після дачі крові палити небезпечно і для Вас, і для того, кому попаде Ваша кров.

Що робити перед здачею крові: 

– намагайтесь регулярно і збалансовано харчуватися, напередодні здачі дотримуйтесь спеціальної дієти;

– вживайте побільше рідини;

– відмовтесь від алкоголю за 48 годин до процедури;

– утримайтеся від вживання аспірину, анальгіну і ліків, що містять аспірин і анальгетики за 72 години до процедури;

– не паліть за годину до процедури;

– обов’язково виспіться, відпочиньте.

Як харчуватися перед здачею крові:

– напередодні відмовтесь від жирного, смаженого, гострого, копченого, молочних продуктів, яєць;

– рекомендується солодкий чай, узвар, хліб, сухарі, сушки, відварні крупи, макарони на воді без масла, соки, морси, компоти, мінеральна вода, овочі, фрукти (крім бананів).

Дотримання цих вимог особливо важливе, якщо ви здаєте тромбоцити або плазму. Не виконання цих порад може зашкодити якісно провести сепарацію вашої крові (відділення необхідних компонентів) і зробить неможливою здачу.

Під час здавання крові: 

– повідомляйте про можливі ускладнення під час здавання крові;

– обов’язково повідомте лікаря, якщо Ви почуваєте себе недобре.

Після здавання крові:

– якщо ви недобре почуваєтеся, повідомте персонал;

– відпочиньте протягом 10 хвилин;

– з’їжте легку їжу та випийте солодкий чай;

– протягом 2-3 годин не піднімайте нічого важкого рукою, з якої брали кров;

– краще уникати інтенсивних фізичних навантажень протягом наступних 12 годин;

– алкогольні напої краще не вживати раніше, ніж через 8 годин;

– часто та регулярно харчуватися, багато пити рідини протягом двох наступних діб.

Обмежень по водінню автомобіля в день здавання крові немає.

Безпосередньо перед здачею крові донор абсолютно безкоштовно проходить медичне обстеження. Про втрату заробітної платні в ці дні переживати не варто, середній заробіток, в будь-якому випадку, зберігається.

Читайте також: У Полтаві привітали почесних донорів

На сьогодні донорство крові – це абсолютно безпечна та життєво необхідна процедура. В усьому світі мільйони громадян здають кров без зайвих закликів та прохань. Для взяття крові використовуються лише одноразові та стерильні системи, індивідуальні для кожного донора.

Потрібно пам’ятати, що Ваша допомога необхідна не тільки в день донора, а кожного дня, кожної хвилини, кожної миті!

Перейти до вмісту