Ви тут:
Суспільство Україна 

В Україні створять геоінформаційну систему моніторингу пошкоджень та руйнувань, – Олексій Чернишов

На основі геоінформаційної системи (ГІС) в Україні буде здійснено моніторинг пошкоджень та руйнувань, яких зазнали регіони та громади внаслідок бойових дій. Це дозволить державі та місцевій владі об’єктивно оцінювати ситуацію з пошкодженими об’єктами соціальної та критичної інфраструктури та приймати ефективні рішення щодо планування відновлення і розвитку кожного регіону та кожної громади.

Відповідну постанову щодо впровадження експериментального проєкту, розроблену Мінрегіоном, було прийнято на засіданні Уряду, повідомив Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов.

“За допомогою такого інформаційного ресурсу як ГІС, буде створена база даних, яка допоможе здійснювати кроки з ліквідації наслідків війни та відбудувати Україну. Зокрема, щодо визначення обсягу фінансових ресурсів, необхідних для відновлення об’єктів інфраструктури в розрізі регіонів, районів, територіальних громад та населених пунктів, які постраждали від збройної агресії рф. А також визначення завданих державі збитків для підготовки у майбутньому відповідних позовів проти агресора”, — сказав Олексій Чернишов.

Зазначимо, що проєктом постанови пропонується:

реалізувати у 2022 році експериментальний проєкт зі створення на основі геоінформаційної системи моніторингу завданих пошкоджень та руйнувань по регіонах України внаслідок збройної агресії рф;

затвердити відповідний Порядок реалізації проєкту;

зупинити дію окремих постанов щодо проведення інших моніторингів на період реалізації експериментального проєкту.

Моніторинг пошкоджень та руйнувань на основі ГІС здійснюватиметься, зокрема за об’єктами житлового фонду та благоустрою, громадськими будівлями та спорудами у сфері освіти, охорони здоров’я, а також об’єктів житлово-комунального господарства. Надалі він може бути розширений завдяки доповненню шарів геоінформаційної системи щодо інших сфер. Зокрема, об’єктів транспортно-логістичної інфраструктури, бізнесу тощо.

Фото: ДСНС України

Перейти до вмісту