Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

У полтавському виші презентували перспективи розвитку аграрної галузі в умовах війни та повоєнної відбудови

17 червня Полтавський державний аграрний університет гостинно відкрив двері для делегації журналістів з різних регіонів, які завітали до вишу у рамках прес-туру “Місцеві громади Полтавщини в умовах воєнного стану. Виклики та досягнення”, організованого Харківським та Полтавським прес-клубами.

Перед гостями виступила в.о. ректора Валентина Аранчій, яка презентувала спільну доповідь представників Університету на тему “Перспективи розвитку аграрної галузі в умовах війни та повоєнної відбудови”. Вона розповіла про значний науково-педагогічний потенціал закладу освіти, безпрецедентну підтримку молоді, а також міжнародне визнання у 23-х країнах світу, та активну співпрацю зі стейкхолдерами, результатом якої стали 55 договорів.

Також Валентина Аранчій зазначила, що з перших днів війни великий колектив університету, його випускники і студенти продемонстрували неабияку згуртованість, єднання і витримку, що дозволило тримати на високому рівні планку своєї діяльності, посилюючи якість освітнього процесу.

Далі виступив директор навчально-наукового інституту агротехнологій, селекції та екології, професор Микола Маренич, який розповів про проблеми і ризики аграрного сектору в умовах війни, адже одна з головних проблем сьогодення для наукового потенціалу аграрного сектора України полягає у тому, що значна кількість науково-дослідних установ знаходиться на окупованих територіях або постраждали внаслідок російської агресії.

Наступним доповідачем став декан факультету технології виробництва і переробки продукції тваринництва, професор Анатолій Шостя. Його виступ стосувався виробництва продуктів харчування в умовах війни та перспективних напрямків у повоєнний час. Як і попередній спікер, він наголосив, що внаслідок окупації східних регіонів України призупинили роботу товаровиробники, діяльність яких істотно впливала на формування харчового балансу країни.

Логічним продовження попереднього виступу стала доповідь декана факультету ветеринарної медицини, професора Сергія Кулинича, який акцентував увагу присутніх на тематиці безпека харчових продуктів під час дії воєнного стану і наголосив на тому, що навіть у мирний час збільшується кількість випадків гострих кишкових інфекцій у літню пору. Із початком повномасштабної війни ризики виникнення таких хвороб значно зросли, що потребує додаткової уваги з боку профільних установ.

Також до журналістів звернувся й доцент, завідувач кафедри інформаційних систем та технологій Юрій Уткін, який розповів про впровадження IT-технологій у роботі ПДАУ. Його доповідь «Університет в ˝Індустрії 4.0˝» яскраво продемонструвала сучасний підхід до освітнього процесу.

Друга частина прес-туру стосувалася діяльності ПДАУ в плані підтримки вимушено переміщених осіб, які покинули свої домівки на тимчасово окупованих територіях або у зонах ведення активних бойових дій. Перший проректор професор Олександр Галич зазначив, що з перших днів війни і дотепер університет дав прихисток 1250 особам. Робота їдалень, пралень, технічних працівників і багатьох інших не припинялася ні на мить.

Читайте також: “Русскій воєнний корабль, іді…” – мовний маркер політичної ситуації в Україні, – професор Микола Степаненко 

Проректор із науково-педагогічної роботи і перспективного розвитку Тамара Шаравара розповіла журналістам, що з метою психологічного розвантаження для діток, внутрішньо переміщених із зони бойових дій, працівниками кафедри технологій дрібного тваринництва проведено низку майстер-класів. Також, психологічною службою разом із викладачами організувано куточок дозвілля у бомбосховищі, в якому розмістили розмальовки, фарби, пазли, конструктори, іграшки для більш комфортного перебування в ньому дітей під час повітряних тривог.

Крім змістовних доповідей учасники прес-туру оглянули мінілінію з переробки молока експертного центру «Milk Local Product» та ознайомилися з окремими науково-виробничими підрозділами Університету. Гості відмітили високий рівень підготовки заходу та турботу адміністрації ПДАУ про вимушених переселенців.

Марія Бойко

Фото: ПДАУ

Перейти до вмісту