Ви тут:
Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Створення музею тоталітаризму вирішується на рівні Полтавської обласної ради, але підтримка депутатів є, – Олександр Біленький

На початку червня голова Полтавської облради Олександр Біленький запропонував створити музей тоталітарних режимів. Наразі ідея створення музею вирішується на рівні обласної ради, але підтримка депутатів є.

Про це повідомив в етері радіо НВ голова Полтавської обласної ради Олександр Біленький.

“Основна ідея – переосмислити історію та надати можливість нашим нащадкам сформувати власний світогляд, ідеологію. Таким чином музей тоталітаризму, чи музей окупації, чи музей радянської доби – яку б назву не мав, головне завдання  – правильно створити історіографію, його напрямок та просвітницьку роль. Вже є чимало дискусій навколо створення цього музею”, – зазначив Олександр Біленький.

Він додав, що на засіданні президії обласної ради вже створили робочу групу, до складу якої увійшли фахівці. 

“Музей історії Полтавської битви ‒ прославлення російської зброї, в той час коли наші хлопці гинуть в повномасштабній війні росії в Україні. Наразі дата 24 лютого стала найбільшим поштовхом, аби переосмислити функціонування цього музею та переформатувати його. Головною має бути Україна, а не Петро І. Можливо, одним із напрямків діяльності цього музею  і була б доба тоталітаризму. Там і площі дозволяють, і умови”, – додав голова обласної ради.

За словами Олександра Біленького, багато містян ще не готові до прийняття таких ідей.

“Є страхи людей: якщо прибрати пам’ятник Петра І – прилетять ракети. Є стереотипи. Люди ще не готові до радикальних кроків”, – сказав голова облради.

Створення музею вирішується на рівні Полтавської обласної ради, але підтримка депутатів є.

“Підтримка депутатів щодо створення такого музею є. Якщо це буде комунальна власність обласної ради, то спеціальних дозволів не потрібно. Важливо знайти правильну конотацію. Є дуже багато деталей”, – розповів Олександр Біленький.

Під час інтерв’ю голова Полтавської обласної ради наголосив, що Полтавщина ‒ потужний гуманітарний хаб та прихисток для тих, хто через війну покинув свої домівки.

“Живемо в спокої в перемішку з тривожністю, адже головною ціллю ворога залишається Кременчуцький НПЗ. Область співпрацює з міжнародними організаціями, й тими, хто хоче допомоги Полтавщині в забезпеченні внутрішньо переміщених осіб. На сесії обласної ради будуть достатньо серйозні перевиконання: спрямуємо на оборонний та гуманітарний контекст”, – додав Олександр Біленький.

Перейти до вмісту