Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Департамент соціального захисту населення інформує: Виплата допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 20.03.2022 № 332 (зі змінами) внутрішньо переміщеним особам передбачено надання допомоги на проживання, у розмірі:

  • для осіб з інвалідністю та дітей – 3000 гривень на місяць;
  • для інших осіб – 2000 гривень на місяць.

На сьогоднішній день допомога на проживання надається внутрішньо переміщеним особам:

– які перемістилися з території територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій;

– які перемістилися з території територіальних громад, що перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні);

– у яких житло зруйноване або непридатне для проживання внаслідок пошкодження і які подали до 20 травня 2022 року заявку на відшкодування відповідних втрат, зокрема через Єдиний державний вебпортал електронних послуг або за умови подання документального підтвердження від органів місцевого самоврядування факту пошкодження/знищення нерухомого майна внаслідок бойових дій.

Внутрішньо переміщеним особам, які повернулися на постійне місце проживання, але мають зруйноване житло, виплата допомоги на проживання не припиняється.

Важливо! Перелік територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні) затверджений наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України № 75 від 25.04.2022, (зі змінами).

Перелік не є фіксованим документом – він регулярно актуалізується. Наказом Мінреінтеграції від 22.06.2022 №132 затверджено оновлений перелік, на основі якого внутрішньо переміщеним особам будуть здійснюватися виплати.

Переглянути актуальну інформацію щодо статусу громад також можна на цифровій мапі за посиланням 

Органами соціального захисту населення області забезпечено призначення допомоги на проживання з березня 2022 року 147,7 тис. сімей внутрішньо переміщених осіб (з урахуванням дітей), на загальну суму 1,5 млрд грн. У червні 2022 року допомогу на проживання призначено 122,7 тис. сімей на загальну суму 514,7 млн грн. Фінансування та виплата допомоги проводиться безпосередньо на рівні Мінсоцполітики.

Одночасно повідомляємо, що у зв’язку з технічними помилками, допущеними заявниками при поданні заяв через Портал Дія, частина звернень доопрацьовуються органами соціального захисту населення, Міністерством цифрової трансформації та Міністерством соціальної політики України.

Органи соціального захисту населення області продовжують роботу з призначення допомоги. Дане питання перебуває на постійному контролі в Департаменті соціального захисту населення.

Директор Департаменту соціального захисту населення Людмила Корнієнко

 

Перейти до вмісту