Ви тут:
Суспільство ТОП-новина Україна 

Входимо у нову – довготривалу – фазу війни, – Олексій Резніков

Війна входить у затяжну фазу. Росіяни до 9 травня так і не змогли досягти жодних цілей, водночас Захід лише нещодавно погодився постачати Україні важке озброєння. Зараз його присутність на фронті точкова, а для кардинального перелому потрібні тижні підготовки і поставок.

Про це повідомив Міністр оборони України Олексій Резніков у своєму зверненні до українців.

“До 9 травня росія отримала стратегічну поразку – не змогла знищити українську Державу шляхом військової інтервенції та зміни влади на російських маріонеток. Ми змусили її знизити масштаб цілей до оперативно-тактичного рівня. На цьому тлі ми входимо у нову – довготривалу – фазу війни. Щоб перемогти в ній, треба ретельно планувати ресурси, уникати помилок, проєктувати нашу силу так, щоб ворог, врешті-решт, не витримав”, – зазначив Олексій Резніков.

Також він наголосив, що за місяць Україна пройшла інтеграційний шлях у сфері оборони, який не могла здолати 30 років.

“Ми вже отримуємо важке озброєння від партнерів. Зокрема, американські гаубиці М777 калібру 155 мм вже працюють на фронті. Три місяці тому це вважалося неможливим. Я хочу подякувати моєму другу і великому другу України – міністру оборони Великої Британії Бену Воллесу, який доклав багато зусиль, щоб допомога нашій державі зростала. За його ініціативи наприкінці березня було скликано велику донорську конференцію, яка стала важливим етапом формування спільної позиції європейських партнерів та прискорення безпекової інтеграції з Україною де-факто. Завдяки лідерству наших американських партнерів і друзів, і персонально завдяки міністру оборони Ллойду Остіну ІІІ, відбувся фундаментальний перехід, який було закріплено 26 квітня під час історичної зустрічі очільників оборонних відомств понад 40 країн світу на американській базі Рамштайн у Німеччині. Вільний світ, який був шокований звірствами російських окупантів на нашій землі, визначив нову спільну ціль: не зупинити, а перемогти кремль. Це повністю відповідає нашим прагненням, адже наша мета – відновити суверенітет і територіальну цілісність у міжнародно визнаних кордонах”, – зазначив Олексій Резніков.

На даний момент у США вже ухвалено закон про ленд-ліз. Президент США Джо Байден символічно підписав його саме 9 травня. Дебатується ще один закон про збільшення підтримки України.

“Таким чином, до стратегічної поразки РФ на полі бою додалася стратегічна поразка на міжнародному рівні”, – додав міністр оборони.

Олексій Резніков попередив, що українців очікують надзвичайно складні тижні.

“Скільки їх буде – точно не скаже ніхто. У цей період ми будемо тримати оборону переважно власними силами проти оскаженілого від люті агресора”, – сказав він.

За словами міністра, понад 1,5 тис. українських воїнів вже навчаються чи у найближчі дні розпочнуть опановувати техніку партнерів, щоб потім повернутися у якості інструкторів. Хтось, як артилеристи, одразу піде в бій.

“Поки важке іноземне озброєння урівноважить сили і забезпечить злам на користь України, мине час. Зараз його присутність точкова, це треба розуміти”, – зазначив Резніков.

Фото: armyinform

Перейти до вмісту