Ви тут:
Суспільство Україна 

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт про розгортання системи бомбосховищ

У Верховній Раді зареєстровано законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення вимог цивільного захисту під час планування та забудови територій» (№ 7398), який дозволить забезпечити будівництво мережі укриттів для захисту населення.

Джерело: Голос України

«Війна показала, що в Україні мало надійних укриттів. Значна частина не обладнана евакуаційними виходами, без доступу до систем водопостачання та водовідведення, не пристосована для зберігання продуктів харчування, не кажучи вже про спроможність захистити населення у разі застосування зброї масового ураження», – зазначила ініціаторка законопроекту, народна депутатка Олена Шуляк.

Саме тому Комітетом Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку і містобудування та Міністерством розвитку громад і територій України було створено робочу групу, яка напрацювала комплексні пропозиції щодо вдосконалення положень щодо цивільного захисту населення та посилення контролю за дотриманням вимог законодавства під час розроблення містобудівної та проектної документації.

Співавтори законопроекту, а, окрім Олени Шуляк, це також народні депутати Олег Дунда, Олександр Пасічний, Віталій Безгін, Георгій Мазурашу, Андрій Клочко та інші парламентарії зазначають, що з перших годин повномасштабного вторгнення російські терористичні війська активно застосовували ракетні комплекси та бомбардувальну авіацію для ударів по цивільному населення, використовуючи при цьому заборонені міжнародними конвенціями касетні бомби, фосфорні боєприпаси та інші види озброєння, які завдають надмірних ушкоджень або мають невибіркову дію, внаслідок чого загинули та отримали поранення тисячі цивільних, зокрема, сотні дітей.

«Практика повного ігнорування російською федерацією міжнародно визнаних правил та звичаїв ведення війни суттєво підвищує ризик застосування нею по відношенню до України зброї масового ураження, як то хімічна, біологічна чи навіть ядерна зброя», – зазначається у пояснювальній записці до законопроекту та констатується, що при цьому можливості наявної в Україні системи цивільного захисту є вкрай обмеженими.

Адже наразі більшість розташованих у населених пунктах укриттів – це різного типу цокольні чи підвальні приміщення, зокрема, підвали в багатоквартирних будинках і навчальних закладах та паркінги, в яких можливе лише тимчасове перебування людей. Це пов’язано з тим, що більшість таких укриттів не можуть повною мірою захистити від пов’язаних із бойовими діями ризиків, особливо зважаючи на відверто варварський характер війни, до якого вдається російська федерація. Зважаючи на це, Україні потрібно терміново розгортати сучасну мережу захисних споруд цивільного захисту, спроможних забезпечити чи принаймні значно підвищити рівень захисту громадян.

«Законопроект № 7398 передбачає термінове розгортання в Україні мережі бомбосховищ, зокрема й у новобудовах. Однією з його вимог є готовність приймати населення до укриття у 12-годинний термін», – зазначила Олена Шуляк, додавши, що у зв’язку з цим містобудівна документація повинна включати інформацію про плановані інженерно-технічні заходи цивільного захисту, бо інакше її не затвердять.

Законопроектом також пропонується: спростити процедуру передачі земельних ділянок для розміщення захисних споруд цивільного захисту; встановити, що проектна документація на будівництво об’єктів, на яких постійно перебуватимуть понад 50 фізичних осіб або періодично перебуватимуть понад 100 фізичних осіб, обов’язково повинна передбачати розділ щодо інженерно-технічних заходів цивільного захисту, проектні рішення якого мають забезпечувати дотримання вимог доступності для осіб з обмеженими фізичними можливостями та інших маломобільних груп населення; передбачити додаткову підставу для відмови органу державного архітектурно-будівельного контролю у видачі сертифіката про прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об’єкта в разі недотримання вимог щодо інженерно-технічних заходів цивільного захисту; визначити вимоги щодо утримання захисних споруд цивільного захисту у готовності до використання за призначенням.

Відповідно до законопроекту, утримання захисних споруд цивільного захисту у готовності до використання за призначенням має здійснюватися їхніми власниками, користувачами, юридичними особами, на балансі яких вони перебувають (у тому числі споруд, що не увійшли до їх статутних капіталів у процесі приватизації (корпоратизації), за рахунок власних коштів. Крім того, пропоновані законодавчі зміни передбачають, що істотною умовою договору оренди захисної споруди цивільного захисту (її частини), яка перебуває у державній або комунальній власності, є розірвання такого договору в односторонньому порядку у разі порушення порядку її використання у мирний час для господарських, культурних чи побутових потреб. При цьому орендар зобов’язаний звільнити захисну споруду протягом двадцяти чотирьох годин з моменту розірвання договору.

«Розбудова мережі надійних бомбосховищ, які захищатимуть людей від повітряних чи хімічних атак, нині для України вкрай необхідна. Адже збереження людських життів зараз та у майбутньому – це найголовніше завдання», – зазначив міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов, висловивши сподівання, що законопроект № 7398 буде якнайшвидше ухвалений парламентом.

Перейти до вмісту