Ви тут:
Культура Суспільство Україна 

У Стокгольмі відкрилася унікальна фотовиставка про наслідки російської окупації Київської області

Національний архів Швеції спільно з Королівською бібліотекою в Стокгольмі представив фотовиставку «ВІЙНА: фотодокументація з північних околиць Києва у період з 5 до 16 квітня 2022 року».  

Джерело: Мінкульт

Експозиція налічує 36 світлин Київської області після звільнення регіону від російських окупантів. Представлені фотографії – частина колекції музейних артефактів, яку формує команда музейників Національного музею історії України у Другій світовій війні.

На відкритті виставки були присутні Міністр освіти та науки Швеції Анна Екстрьом, посол України у Швеції Андрій Плахотнюк та Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, який приєднався до презентації онлайн.

«Зібрати, зберегти і презентувати світові свідчення та артефакти російсько-української війни – основна місія Музею війни сьогодні. Саме такою її бачить Міністерство культури та інформаційної політики України, яке докладає надзвичайних зусиль, щоб захистити культурну спадщину, зібрати й зберегти інформацію», – зазначив Олександр Ткаченко.

Національний архів Швеції також виставив оригінали листа Короля Швеції Карла ХІІ (14 вересня 1711 року) з інструкціями своєму послу у Константинополі Томасу Функу обстоювати інтереси України як незалежної держави, карти України з кордонами 1648 року авторства Гійома Левассера де Боплана та копію латиномовної Конституції Пилипа Орлика (1710). На виставці також експонуються портрети українських Гетьманів Пилипа Орлика та Івана Мазепи авторства української художниці Наталії Павлусенко. 

Перейти до вмісту